Как да изберем еко крушка

Надали има българи, които не са чували за електрически крушки, които пестят ток.

Не всички обаче знаят, че съществуват различни видове енергоспестяващи крушки, а малцина са склонни да отделят суми над 1-2 лева, за да са енергоефективни.

Как да подберем правилната и по-пестелива лампа?

„Крушките с нажежаеми жички осветиха XX век, а XXI век ще бъде осветен от LED лампите“ – това е част от изявлението на Шведската академия на науките, която преди броени дни даде Нобелова награда за физика на трима японски учени, един от които с американско гражданство, за изобретяването на сините светодиоди.

Те са бащите на LED осветлението. Това признание идва в един много удобен за Европа момент – изтеглянето от пазара на последните класически крушки с нажежаеми жички и заменянето им с по-ефективни алтернативи. А алтернативите всъщност са три – усъвършенствани крушки с жички (халогенно осветление), луминесцентно и LED осветление.

По-съвършените жички

От 1998 г. крушките, продавани в ЕС, имат на опаковките си скала от А до F, която показва колко ефективни са. Колкото по-близо е крушката до първата буква от азбуката, толкова по-малко ток използва.

От съвременните енергоефективни варианти най-разхищаващи електроенергия са усъвършенстваните класически крушки или т.нар. халогени. Те изглеждат по същия начин като обикновените крушки, но жичките в тях са поставени под двойно стъкло, за да бъде вкаран ксенонов газ.

Това намалява използването на ток с до 25%. Водят се клас С или D, а някои от по-старите модели дори E. Цените им са между 1 и 2,50 лева за брой. Издържат двойно повече от обикновените крушки – до две години.

Топла или студена светлина

Когато чуят за луминесцентни крушки, повечето хора си представят бучащите, със студена светлина продълговати лампи по работните места. Това е представа от миналото.

Съвременните луминесцентни крушки имат различни форми – навита спирала, успоредни тръбички, дори обикновена крушка. Харчат между 65 и 80% по-малко електроенергия от класическите си събратя. Освен това вече могат да светят и в топлия спектър на светлината.

Цената им е по-висока от тази на халогенните лампи и варира между 4 и 15 лева за брой.

Като енергоспестяване те попадат във В или дори в А групата. Ако искате тези крушки да светят в топла светлина (близка до тази на слънцето през деня), трябва да обърнете внимание на броя келвини, които са изписани на опаковката срещу съкращението К. В топлия спектър на светлината попадат лампите с до 3000 К. Колкото по-голям е този показател, толкова по-студена става светлината.

Сериозен недостатък на този вид крушки е съдържанието на живак в тях – до 5 мг. За сравнение в забранените вече термометри живакът е 500 мг. Въпреки разликата тези крушки не бива да се изхвърлят на боклука, а ако случайно се счупят, трябва да проветрите помещението и да забършете с влажна кърпа мястото.

Ватът е мъртъв, да живеят лумените

Третият вид енергоспестяващи крушки са вече нобелово известните LED (light-emitting diode или светлоизлъчващ диод). Те изглеждат почти като класическите крушки и пестят 80% от енергията.

Животът им е 25 хил. часа – между 5 и 10 години. Силата на този вид крушки не се мери във ватове, както класическите, а в лумени – Lm. Ако искате да замените старата 40-ватова крушка, трябва да търсите LED с 410-470 Lm. Съответно 60-ватовите отговарят на 700 до 810 лумена, а 75-ватовите на 920-1060 лумена. По-мощни лампи при този вид осветление рядко се намират.

Цената на LED крушките започва от 3 и достига до 98 лева за брой. Колкото по-мощна е крушката, толкова е по-скъпа. Средната цена на светодиод, отговарящ на 60 вата, е между 20 и 35 лева.

Най-скъпи са демируемите светодиодни крушки – тези, които позволяват светлината да бъде намалявана в зависимост от нуждите на потребителя.

Важно е да се знае, че животът на LED крушките намалява с всяко включване и изключване, затова не са рентабилни за използване в помещения, където непрекъснато се гаси и пуска осветлението.

На финала да се върнем към началото – правилната употреба на енергоспестяващите крушки може да ви спести до 15 на сто от месечната сметка за осветление. Или според сметките на europa.eu – един от информационните сайтове на Европейската комисия, покупката на по-скъпа, но енергоспестяваща крушка, се изплаща за една до две години. /Труд/