Двустранни срещи на министър Даниел Митов в Кайро

В рамките на Донорската конференция за възстановяване на Газа, която се състоя на 12 октомври в Кайро, министър Даниел Митов проведе двустранни срещи с министрите на външните работи на Египет, Палестина и Алжир, съобщи пресцентърът на МВнР. 

Българският първи дипломат и египетският му колега Самех Шукри обсъдиха проблемите пред близкоизточния мирен процес и сериозната роля, която Кайро е изиграл през последните месеци.

Египет ще продължава да бъде тясно ангажиран с отстраняването на пречките пред възстановяване на преговорите между Израел и палестинците. Министър Шукри увери Даниел Митов, че от 20 октомври палестинската и израелската делегация подновяват срещите си в Кайро. Той подчерта, че търпението на палестинския народ е изчерпано и трябва бързо да се намери изход от настоящия застой.

Сред темите на разговора бяха и въпроси от двустранен
интерес. Министър Митов заяви пред египетския си колега подкрепа за прехода, през който преминава Египет. Министър Шукри сподели, че разчита на съдействие от страна на България в рамките на диалога с ЕС за подписване на споразумение между Съюза и Египет.

Двамата министри се договориха да бъде ускорена процедурата по регистрация в Египет на страната ни като държава износител на пшеница, както и участието на български фирми в крупния египетски проект за разширяване на капацитета и възможностите на Суецкия канал.

В рамките на срещата на министър Митов с палестинския му
колега Рияд ал-Малки бе изразена благодарност от палестинската страна за участието на българския министър в конференцията, както и за приноса, който страната ни ще предостави. Министър

Малки подчерта, че новото правителство работи активно за
постигане на максимална прозрачност относно изразходването на средствата за Газа. Ще има механизъм на мониторинг и план
относно проследяването на инициативите, които ще бъдат
предприети за използване на сумите.

По думите на министър Малки, след повече от 23 години преговори, палестинската страна е стигнала до някои нови изводи. Към днешна дата Махмуд Абас настоява за ясни времеви параметри на преговорите. В този дух е и проекторезолюцията, която Палестина е внесла в Съвета за сигурност на ООН – текстът й фиксира ясна дата за изтегляне на Израел от палестинските територии.

Министър Митов изрази подкрепа от българска страна на
усилията за подновяване на преговорите като единствена
възможност за траен мир. Той подчерта, че България, като страна член на ЕС е на разположение да съдейства, в рамките на своите възможности, за подновяване на преговорите между Израел и палестинците.

В разговор с алжирския министър на външните работи Рамтан
Ламамра бе споделено мнението, че между двете държави съществува сериозен търговско-икономически потенциал. Договорено бе организиране на бизнес форум в София по време на следващата смесена комисия за икономическо сътрудничество с цел активизиране на контактите между бизнес средите на двете страни.

Двамата обсъдиха и Алжирската инициатива за уреждане на
кризата в Либия. Алжирският външен министър сподели, че са
проведени редица срещи между съседните на Либия държави.
Договореностите, които са постигнали към момента, предвиждат
никоя от тях да не се намесва в Либия индивидуално.

Същевременно, военната намеса отвън не е решение на вътрешните проблеми на страната. Предизвикателствата пред Либия са сериозни и малцинствените групи там следва да се интегрират, а не да бъдат маргинализирани, тъй като това крие риск от тероризъм, подчерта алжирският външен министър. /БТА/