Страх от ебола в Македония

Британец е починал в Скопие, македонските власти отхвърлиха подозрението за смъртоносния вирус

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Британец е починал в македонската столица Скопие, като първоначално имаше съмнения, че е възможно да става дума за ебола. По-късно обаче според македонския вестник „Вечер“ здравното министерство е отрекло, като е съобщило, че починалият е бил алкохолик. „Дневник“ обаче цитира университетската клиника за инфекциозни болести, според която диагнозата ще бъде ясна най-рано след 48 часа. Британецът е бил приет с висока температура и треска, без да е способен да комуникира. Починал е малко по-късно. Негов приятел, който също е бил с температура, остава под карантина.

Персоналът на хотел „Супер 8“, където са се намирали двамата британци, както и екипът на линейката, която го е докарала в болницата, също са под карантина. Здравните власти са взели за изследване проби от починалия, които ще бъдат изпратени в международна лаборатория.

Ако беше потвърден, това би бил вторият смъртен случай от смъртоносния вирус в Европа, след като в Испания вече бе поставена под карантина болна от ебола медицинска сестра и нейното обкръжение. Вирусът уби хиляди хора в Западна Африка, където има разрастваща се епидемия от месеци насам. Британското правителство нареди вчера на всички свои летища да има специални процедури за пристигащи от Западна Африка, в опит да задържи заплахата, но според експерти, цитирани от Daily mail, затварянето на граници не е особено ефективна стратегия – далеч по-успешно би било да се мобилизират ресурси и хора за справянето с огнището на вируса.

За България съобщението от Македония трябва да се разглежда като предупреждение, тъй като здравната система в съседната държава не се слави с особена ефективност.

В последния доклад на Европейската комисия е отбелязан „скромния напредък“, който е направило Скопие в подобряването на здравеопазването.

„Прилагането на политиката в този сектор продължава да се спъва от недостатъчно финансови ресурси и неадекватно подготвен персонал. Капацитетът на локално и регионално ниво е слаб“, се казва в доклада.

В съобщение на сайта на сръбското министерство на здравеопазването се казва, че под наблюдение са поставени над 700 души, от които 90 са пътували до заразени зони.

В сайта на Министерство на здравеопазването, където има специална секция за ебола, се казва че рискът за пътуващи до заразени региони е „изключително малък“. Въпреки това, се препоръчва консултация с лекар, ако вдигнете температура, ако се чувствате отпаднали без причина, както и при поява на диария или други тежки симптоми, до няколко седмици след заминаването ви.

Ебола се предава при пряк контакт с кръв или друга телесна течност (например слюнка, урина) от заразени хора или животни. Инкубационният период на болестта преди да се проявят симптоми е от 2 до 21 дни. Тя може да започне внезапно с температура, болка в мускулите, слабост, главоболие и болки в гърлото.

В следващия етап от развитието на инфекцията се наблюдават повръщане, диария, обрив и функционални смущения в дейността на черния дроб и бъбреците.