Плевнелиев: Избори след изборите не са решение

„Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Ние не можем да кажем на българския народ: „Вие не гласувахте правилно, хайде сега на поправителен”.

Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза. Не мога оттук-нататък да давам допълнителни оценки. Необходимо е смирение, необходим е ясен ангажимент и много, много, много работа”, заяви държавният глава.

„Българският народ излезе и гласува на изборите в неделя. Сега от политиците се очаква да чуят ясно посланията на хората – за какво гласуваха те, да намерят необходимите механизми да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговото очакване, че трябва да се работи здраво”, допълни Плевнелиев.

На въпрос кога ще свика Народното събрание, президентът Росен Плевнелиев уточни: „Като държавен глава, ще спазя конституционните срокове. Държавният глава не е ежедневен коментатор и в никакъв случай не е политически коментатор. Държавният глава е стожерът на правилата и на най-висшия за нас всички закон, а именно Конституцията и нейното спазване. Ще се отнеса много сериозно към конституционните си ангажименти. За съжаление, ще ми се наложи за пореден път да го направя това, както ми се наложи и миналата година”.

Ще допуснем стратегическа грешка, ако младите не познават истината за комунизма, за фашизма и за българския 20-ти век, за българския преход такъв, какъвто е. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който даде начало на кампанията „25 години свободна България”.

„Дори в учебниците още не пише какво, как и защо. 25 години се борим с едни досиета, които можеха за един месец да отидат там, където им е мястото”, посочи държавният глава.

„Основната цел на инициативата е абсолютно ясна – да застанем на страната на истината – къде сме, откъде тръгваме, къде искаме да отидем, да застанем на страната на истинските ценности, които да ни карат да обичаме родината, а това няма как да стане, ако не познаваме историята”, добави президентът Плевнелиев.

На откриването на кампанията присъства Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Поради здравословни причини сред гостите на събитието не е Жельо Желев, първият демократично избран президент на България, който е и председател на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината.

„За българите днес е ден за равносметка, време е да се запитаме и да отговорим на децата, на гражданите – какво свършихме, къде сполучихме, какво се обърка в годините на прехода. Българските граждани ще се доверяват на тези, които казват истината. Разграничаването на демократичните ценности от реалностите на антихуманния комунистически режим е изключително важно”, посочи държавният глава.

По думите му то е от фундаментално значение за европейска демократична България, независимо дали гледаме към миналото, или обръщаме взор към бъдещето.

„За да знаем кои сме ние, къде стоим, да имаме здрави фундаменти, трябва да можем да правим разлика – какво е комунизъм, какво е фашизъм и какво е демокрация”, добави Плевнелиев.

„Когато преди 25 години комунистическите режими се сринаха, изкуственото разделение в Европа падна, видяхме Берлинската стена да пада със страшна сила. Имахме свободни и несвободни общества, отворени и потиснати общества. След падането на Берлинската стена – уникален, невероятен процес – се гордеем, че сме част от тази Европа на разградените стени и на демонтираната и останала в миналото Желязна завеса”, подчерта президентът. /24часа/