Разследват Цветан Василев за пране на пари в Лихтенщайн

Вложителите в КТБ: Адвокатите му прехвърлят активи на трезора на съмнителни фирми

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е разследван от властите в Лихтенщайн за пране на пари. Това съобщи вчера БНР, като се позова на свой източник в княжеството.

В момента Василев е в Сърбия. Бизнесменът се предаде сам на полицията в Белград, след като българското държавно обвинение го обяви за международно издирване заради повдигнатото му обвинение за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лв. от КТБ, която е поставена под спецнадзор от БНБ.

Прокуратурата на Лихтенщайн е изпратила запитване до българската прокуратура, като се иска информация за разследването срещу Василев за източването на КТБ.От прокуратурата потвърдиха, че такова запитване е постъпило.

Очаква се да бъде пратен и отговор на властите в Лихтенщайн, твърди “Правен свят”.Междувременно Комитетът на вложителите в КТБ изпрати официална декларация до медиите, в която съобщава, че трима от адвокатите на Василев у нас са започнали прехвърляне на активи на трезора към съмнителни фирми.

От комитета питат мажоритарния собственик на банката дали е наясно с този факт:„Господин Василев, известно ли ви е, че от ваше име и за ваша сметка лицата – адвокат Лазар Караделиев, Валери Димитров и Веселин Бушев, прехвърлят активи на банката на фирми с неясен произход и собственици?”, пишат вложителите.

В декларацията си те настояват отново гуверньорът на БНБ Иван Искров да подаде оставка. От комитета искат и среща с финансовия министър от служебния кабинет Румен Порожанов, като молят тя да се състои до края на седмицата. „Парадоксален е фактът, че уж на наша страна са всички институции и отделни политически лидери, както и акционерите в КТБ, но до ден днешен ние не можем да разполагаме с парите си, хората не могат да получат заплати, пенсии, финансиране на бизнеса си”, пишат още вложителите в банката.

Междувременно Върховният административен съд отхвърли искането на клиент на КТБ за отмяна на спецнадзора, под който беше поставена банката на 21 юни 2014 г. Жалбата до съда е подадена от Анелия Димитрова, която има разплащателна сметка в трезора.

Пред съда Димитрова настоява да се отмени решението на БНБ за поставяне на КТБ под спецнадзор, тъй като било „немотивирано, противоречи на европейски директиви и не съответства на целите на закона”.Съдът обаче изтъква в мотивите си, че специалният надзор е оздравителна мярка, насочена към съхраняване на жизнеспособността на банката.

И заради това решението на БНБ, включително и мерките, които е предприела, са благоприятни за вложителите и останалите кредитори на банката, смятат от ВАС. От там добавят, че мерките “осигуряват защитата на правната сфера на тези лица и гарантират обществения интерес от стабилизиране на банката и възстановяване на нормалната є дейност”.

Определението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда.