По-високите осигурителни прагове ще струват 70 млн. лв. на бизнеса

Обсъжда се дефицитът в пенсионното осигуряване да се преодолее с 1% по-високи вноски за пенсия

Административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 4.2% в 44 икономически сфери ще струва 70 млн. лв. на работодателите догодина. Това изчисли вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков пред БНТ вчера. В секторите без споразумения са заети 900 000 души, но само 20 на сто от тях се осигуряват на минималния праг. Това означава, че на около 180 000 души осигуровките ще трябва да се увеличат с 4.2%, което заедно със заплатите ще струва на бизнеса тези 70 млн. лв.

За другите промяна реално не би трябвало да има, тъй като те и сега се осигуряват на по-висока база. На фона на 15 млрд. лв. разходи за заплати в реалния сектор, виждате за каква скромна сума става въпрос, допълни Христосков. Той за пореден път отхвърли притесненията на икономисти и работодатели, че това решение ще доведе до увеличение на безработицата и сивия сектор.

Социалният министър коментира и вариантите за ограничаване на дефицита в общественото осигуряване, обсъждани в консултативния съвет по пенсионната реформа. „Единият източник е по-голямата събираемост, ограничаване на сивата икономика, а в някои от вариантите се предвижда повишаване на осигуровките, но в никакъв случай със 7%.

Става въпрос за не повече от 1%, но това са варианти“, обясни Христосков, като подчерта, че това е само анонс към следващото правителство. Той лично подкрепя увеличение от по 1 пункт на осигуровките във фонд „Пенсии“ и фонд „Безработица“. Наред с увеличението на осигуровки се предвиждат ограничения и в разходната част, каза още вицепремиерът. Сред обсъжданите въпроси е как да се ограничи лесният достъп до инвалидни пенсии.

Междувременно продължава и спорът за ранното пенсиониране на полицаи и военни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смъмри служебното правителство за решението да се въведе минимална възраст за тях. „Последно в сектор „Сигурност“ трябва да се говори кога ще се пенсионират служителите.

При положение че стотици бежанци се разхождат в Северен парк, трябва да се запитаме те заслужават ли заплати, заслужават ли тези, които са ги допуснали“, коментира Борисов вчера в село Добри дол. „Сектор „Сигурност“ не съществува. Какъв е продуктът на услугата, която дават в сектор „Сигурност“? Защитени ли сме? Нека тогава да си говорим за заплати и пенсии“, възмути се той. И дори даде заявка за незабавна промяна в закона за МВР, защото в сегашния му вид се трупат дългове.

Миналия петък стана ясно, че кабинетът е актуализирал националната програма за реформи, за да отговори на критиките от Европейската комисия. Сред новите мерки е ангажиментът да се въведе минимална възраст за пенсиониране на полицаи и военни, които сега се пенсионират само при 27 г. стаж, от които 2/3 специализиран.

При военните в продължение на 1 година имаше такова ограничение, но БСП го отмени. На заседанието в сряда вътрешният министър Йордан Бакалов се е възмутил, че промяната ще застраши националната сигурност, а в следващите дни синдикатите в МВР заплашиха с протести и поискаха оставката на Христосков. „Няма нужда от емоции. Те говорят, че ги мразят, а аз имам толкова приятели полицаи.

Няма защо да се извиня, защото съм казал, че се прахосват пари, това наистина е така. Това е защита на тези хора да не бъдат уволнявани и след това да бъдат унижавани да ходят да охраняват складове“, коментира вчера той. Христосков покани експерти от синдикатите на МВР в четвъртък в социалното министерство, когато в комисия към Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система ще се обсъжда предложението./Сега/