Токът за бита поскъпва от октомври с 9.79%

Най-голямо ще бъде увеличението за столичани, най-малко – за пловдивчани

Новото ръководство на ДКЕВР, начело с председателя Светла Тодорова (най-отпред) спази повелята за поетапно поскъпване на тока и предложи увеличение за бита от около 10%.

Средно с 9.79% ще поскъпне електроенергията за бита от началото на следващия месец. Това показват разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която вчера вечерта публикува анализа си. Прогнозата почти съвпадна със заявеното от новия председател на комисията Светла Тодорова, която преди два дни съобщи, че увеличението няма да е двуцифрено.

Най-голямо ще бъде увеличението за клиентите на ЧЕЗ в Западна България. За тях дневният ток ще поскъпне с 9.97%, а нощният – с 9.84%. За варненското „Енерго-Про“ увеличението на дневната тарифа ще бъде 9.80%, а за нощната – 9.51%. ЕВН, което поиска най-голямо увеличение на тока от 17.9%, ще получи поскъпване на дневната тарифа от 9.70%, а на нощната – с 9.35%.

Предложените цени от ДКЕВР не са окончателни и предстои да бъдат обсъдени публично с дружествата още следващата седмица. Окончателното решение на регулатора вероятно ще стане факт в последния ден на септември.

Увеличението на общата цена за клиентите на свободния пазар, присъединени на средно напрежение, е 2.2%. Това са основно малки и средни фирми. Увеличението на цената за клиентите на високо напрежение – големите индустриални предприятия, ще е с 1.6%, показват още разчетите. Цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители, да се вдигне с 9.83% от 114.10 лв. за мегаватчас на 125.32 лв. за мегаватчас, предлагат от ДКЕВР. Увеличение ще има и за цената на т.нар. „задължения към обществото“, която ще се промени от 17.37 на 18.93 лв. на мегаватчас – промяна с 8.98%.

Тези „задължения“ включват плащанията за тока от ВЕИ централите, когенерациите на ТЕЦ-овете и за така наречените невъзстановяеми разходи на двете американски централи в „Марица-изток“. С това приходите на НЕК ще се увеличат със 199.3 млн. лв.

Средната цена за достъп и разпределение е изменена нагоре с 8.9%. Според ДКЕВР така електроразпределителните дружества ще могат да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за изпълнение на инвестиционните си програми.

РАЗЧЕТ

Двойно по-голямо потребление на природен газ у нас до 2023 г. очаква „Булгартрансгаз“ в своята оптимистична прогноза. Тя е част от новия десетгодишен план за развитие на дружеството, който трябва да бъде обсъден от регулатора идната седмица.

В плана се посочва, че през следващите 10 г. потреблението на газ у нас плавно ще расте до 6 млрд. куб. метра годишно. Компанията обаче е изготвила и базова прогноза, според която до 2023 г. потреблението ще достигне 4.6 млрд. куб. метра, което е ръст от почти 40% спрямо сега.

Прогнозите са, че до края на периода България вече ще получава газ от Каспийския регион през Трансадриатическия газопровод – ТАР. България ще има и връзка с газопреносната мрежа на Гърция чрез тръбата „Комотини – Стара Загора“ ./Сега/