Цената на гласа скочи до 70 лв.

И ДАНС се включи в битката с предизборния алъш-вериш

Цената на гласа за вота на 5 октомври скочи до 70 лв., след като на предходните парламентарни избори през 2013 година за „правилно” попълнена бюлетина се брояха около 30 лв. Скокът вероятно се дължи на строгите мерки, които предприе МВР срещу предизборния алъш-вериш. Това стана ясно вчера по време на четвъртото поред заседание на Гражданския борд за прозрачни избори към МС.

„В Бургаска област две политически партии вече организират купуване на гласове. Цената на едните е 50 лв., а на другите – 70 лв.”, алармира проф. Михаил Мирчев, който постави въпроса за обхвата на превенцията от страна на МВР и ДАНС в отделните общини срещу евентуални нарушения в изборния ден. Преподавателят в УНСС прояви и любопитство за това дали се използват специални разузнавателни средства. „Обстановката за тези избори е притеснително спокойна”, коментира в отговор Георги Арабаджиев, зам.-шеф на дирекция „Криминална полиция” в МВР. Той обаче увери присъстващите, че „целият набор от средства е включен в превенцията”. МВР вече задържало членове на подобна група, макар и официално за лихварство и изнудване, а не за купуване на гласове, тъй като това било съпътстваща дейност.

Контингентът на лицата, които се следят от службите за сигурност, наброявал около 1000 души. Те били с различна степен на интензитет на престъпната дейност. „Освен някои специфики при преференциалния и при корпоративния вот обстановката е изключително и дори бих казал учудващо спокойна”, добави Арабаджиев.

Николай Георгиев от ВКП пък съобщи, че при 535 сигнала за нарушения на евроизборите досъдебните производства са 21, а осъден е само един, и то условно. По отношение на съмненията покрай разкриването на твърде много секции в Турция от прокуратурата обясниха, че не се намесват, ако няма конкретни данни и сигнали за злоупотреби с правата на гласоподавателите.

„В цялата ни история има само 4 доказани случая на двойно гласуване и около 500 предположения за това”, заяви пък проф. Михаил Константинов по повод множеството въпроси за възможността един избирател да гласува два пъти. Случаите били от 2005 година, когато при проверка на ЦИК е установено, че един човек е гласувал 20 пъти, а други трима – 15 пъти. Ставало дума за група момчета, които решили да се пошегуват и впоследствие били глобени с по 500 лв.

Според математика купеният вот на парламентарните избори тази година ще засегне между 150 и 200 хиляди души, което практически нямало да окаже голямо влияние. „Тъй като го правят всички партии, тези гласове ще се разпределят пропорционално и това реално няма да изкриви крайните резултати от изборите”, категоричен бе проф. Константинов.

Вчера стана ясно още, че за прозрачността на изборите ще се грижи оперативен щаб създаден на междуинституционално ниво. От ДАНС обясниха, че вече са изпратени указания до ръководителите на териториалните звена. При получаването на сигнали за посегателства върху правата на граждани те ще са длъжни да сигнализират. /Монитор/