„Южен поток“ става театър на абсурда

Ръководството на БЕХ и проектната компания увеличиха капитала въпреки забраната на икономическия министър

Подготовката за изграждането на „Южен поток“ премина през различни перипетии, като тази седмица картината започна да се обогатява и с прокурорски колорит. Държавното обвинение може да се намеси, след като стана ясно, че забраната на икономическия министър Васил Щонов за по-нататъшни действия по проекта явно е била пренебрегната от ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). БЕХ е внесъл 191 млн. лв. за увеличение на капитала на проектната компания „Южен поток България“, в която по 50% държат холдингът и руската „Газпром“. Това е станало в нарушение на протоколно решение на министъра от 11 август, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Същия ден и БЕХ са инструктирали „Южен поток България“ да не предприема никакви други действия.

Най-абсурдното е, че документите за увеличението са внесени от „Южен поток България“ точно ден след забраната. А изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен е и в борда на „Южен поток България“. Т.е. той е заповядал на самия себе си да спре действията по изграждането на газопровода, след което е нарушил собственото си разпореждане.

От министерството обявиха, че случаят ще бъде отнесен към правоохранителните органи, а от кабинета на вицепремиера Екатерина Захариева уточниха, че ще бъде сезирана прокуратурата. Проблемът би станал още по-сериозен, ако с парите проектната компания плати аванс на избрания строител (българо-руския консорциум „Стройтрансгаз“), което ще му даде основания за финансови претенции при евентуално прекратяване на проекта.

В нарушение

На 18 август в Търговския регистър беше вписано увеличение на капитала на „Южен поток България“ до 397.6 млн. лв., като за целта всеки от акционерите е внесъл по малко над 191 млн. лв. Във вторник от МИЕ реагираха, като съобщиха, че това действие от страна на ръководството на „Южен поток България“ представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Трима от петимата членове на борда на директорите на „Южен поток България“ са представители на БЕХ, т.е. действията не могат да бъдат оправдани с това, че държавата няма влияние върху проектната компания. На практика българските представители в дружеството също са участвали в нарушаването на министерската заповед.

От пресцентъра на министерството дадоха и подробна справка за предприетите стъпки по казуса. Според нея на 7 август Щонов е изпратил писмо до БЕХ с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“. На 8 август (петък) той е имал среща с изпълнителните директори на „Южен поток България“ и БЕХ, на която отново е представил същата позиция и е набелязал стъпки за привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания. През юни Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

Две конкретни забрани

Още миналия понеделник (на 11 август) Щонов е издал протоколно решение за прекратяване на по-нататъшни действия по проекта. От документа, който пресцентърът на министерството публикува на сайта, се вижда, че министърът разпорежда на БЕХ да „предприеме необходимите действия за преустановяване на възлагането по всички тръжни процедури, свързани с проекта „Южен поток“, както и сключването на договори, свързани с реализацията на проекта до окончателно приключване на процедурата на Европейската комисия“. Това включва забрана БЕХ да участва в увеличението на капитала на проектната компания (за което има издадено разрешение от предишния министър Драгомир Стойнев от декември 2013 г.), както и разпореждане холдингът като акционер „да направи необходимото дружеството да не предприема други действия, свързани със започване на изпълнението на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода“. Същия ден изпълнителният директор на БЕХ е изпратил писмо до председателя на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер (с копие до ръководството на „Южен поток България“), с което се разпорежда ръководството на проектната компания да не предприема стъпки за увеличаване на капитала си и да не предприема действия, свързани със започване изпълнението на договора със строителя.

Светкавично увеличение

Още на следващия ден обаче (12 август) в 16.23 ч. ръководството на „Южен поток България“ подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в Търговския регистър на 18 август. Тук стои въпросът защо след 12 август, но преди вписването, министърът и подопечният му холдинг не са внесли в Търговския регистър нов допълнителен документ, който да спре увеличението.

Удостоверението, че капиталът е внесен по сметката на дружеството в Българска банка за развитие, е с дата 12 август, но не е ясно кога е направено самото плащане. Според решението на общото събрание от 12 декември миналата година емисионната стойност на акциите следва да се плати до 27 декември 2013 г. От отчета на „Южен поток България“ обаче се вижда, че към края на миналата година БЕХ не е платил новите акции. Затова средствата, внесени от „Газпром“, са били блокирани на 21 януари, докато не бъде платен целият капитал и не бъде вписано увеличението му в Търговския регистър. От МИЕ не отговориха на въпроса на „Капитал Daily“ кога е станало внасянето на средствата.

Според МИЕ увеличаването на капитала само по себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Старт на изграждането на „Южен поток“ на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на „Южен поток България“  – Игор Елкин и Владимир Инков, които представляват дружеството заедно. Като се има предвид пренебрегването на заповедта от тях веднъж, не е изключено това да стане пак. Това ще направи „Южен поток“ необратим или поне ще доведе до финансови претенции от страна на изпълнителя.

А колкото до прокуратурата, досега тя не е успявала да се справи с далеч по-лесни казуси, така че едва ли може да се очаква твърде много. /Kapital/