Най-субсидираните производители на зърно

Пет компании на Светлозар Дичевски окупират върха с получени 28 млн. лв.

Светлозар Дичевски

Над 60 млн. лв. земеделски евросубсиидии са концентрирани в 20 компании, като половината от парите са получени от най-едрия зърнопроизводител в страната – Светлозар Дичевски. Така е от години, разликата е само, че сумите растат. 2014 г. обаче може да се окаже една от последните с големи числа, ако България сложи максимум на плащанията за един производител, каквито планове бяха обявени и изпратени в Брюксел от земеделското министерство.

В тазгодишната кампания за субсидии има една-единствена изненада в клуба на големите получатели на евросредства: вече сред тях попада първо чуждо дружество – китайският инвеститор „Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани“, който в началото на 2014 г. е придобил българската „Хера агро“, успяла да увеличи драстично портфейла си от земи само за година. Иначе хегемонията на българската собственост е пълна – всички останали фирми от лидерската 20-тица.

Данните показват, че бизнесът на зърнопроизводителите расте с всяка изминала година. За 2013 г. въпросните 20 дружества са имали общо оборот от почти 630 млн. лв., или за пет години приходите са пораснали четири пъти. Друг извод е, че 10% от постъпленията всъщност идват по линия на субсидиите.

Данните за 20-те най-големи получатели на субсидии са от справка на фонд „Земеделие“, получена по закона за достъп до обществена информация. През януари тази година 1.12 млрд. лв. евросубсидии бяха разпределени сред над 84 хиляди получатели.

Безапелационният шампион в подреждането е групата от фирми на Светлозар Дичевски – той е свързан с 5 от първите пет компании в класацията. Най-големият зърнопроизводител в страната чрез контролираните от него „Троя-авто“, ЕТ „Деси-Светла Симеонова“, „Ресен“, „Сортови семена Вардим“ и ЕТ „Агро-Светлозар Дичевски“, е получил 27.6 млн. лв. от общо 60.2 млн. лв., разпределени между двайсетте най-големи дружества. В миналогодишния топ 10 Дичевски отново беше лидер с половината от фирмите и получени малко по-скромните 21 млн. лв. от пет негови фирми.

Групата на Дичевски всъщност е най-голямото земеделско дружество в България. Според консолидирания отчет на „Октопод инвест холдинг“ (в които от изброените дружества е включено единствено „Троя-авто“) приходите му за 2013 г. са 305 млн. лв. спрямо 247 млн. презпредходната година, а нетната печалба е едва 3.6 млн. лв. при загуба от 5.8 млн. лв. за 2012 г. Роденият в Троян Дичевски не се появява в публичното пространство и досега не е давал интервюта („Капитал“ има снимка от едно негово участие в концесионна процедура).

В тазгодишната класация най-голям е бил обемът на субсидиите, получени от „Троя-авто“ – общо 6.9 млн. лв., докато в предходното класиране лидер беше „Сортови семена Вадим“. Новият шампион е еднолична собственост на „Октопод инвест холдинг“ и се управлява от съпругата на Дичевски – Светла. Според финансовия отчет към края на 2013 г. е обработвала общо около 232 хил. дка наета селскостопанска земя в сравнение със 135 хил. дка година по-рано. Увеличаването на обработваемите площи се отразява както върху получените от дружеството субсидии (6.8 млн. лв. според отчета за 2013 г. при 3.3 млн. година по-рано), така и върху приходите от продажби, които нарастват над три пъти и към края на миналата година са 37.8 млн. лв. спрямо 12.2 млн. лв. за 2012 г. „Троя-авто“ е създадена в Ловеч като транспортна компания, но в края на 2008 г. е придобита от холдинга и през 2009 г. е регистрирана като земеделски производител във Варна. Отглежда основно царевица, ечемик, рапица, пшеница, леща и нахут.

Малко над 6 млн. лв. са субсидиите, получени от едноличната „Деси – Светла Симеонова“. Към края на 2013 г. компанията обработва общо около 200 хил. дка собствена и наета селскостопанска земя в сравнение с около 151 хил. дка година по-рано, става ясно от отчета й. Основните култури, които отглежда, са слънчоглед, царевица, пшеница и рапица, като разполага и с три собствени складови бази за зърнени култури в с. Попина, област Силистра, в с. Черковица, област Плевен, и в с. Градище, област Габрово.

Третата позиция е за дружеството „Ресен“ – еднолична собственост на „Сортови семена Вардим“, която пък е четвъртият най-голям бенефициент по схемата за единни плащания през миналата година. Двете компании, които също са свързани с Дичевски, са получили субсидии съответно 5.4 млн. лв. и 4.8 млн. лв. Към края на миналата година „Ресен“ обработва около 193.7 хил дка земя (159.8 хил. дка за 2012 г.), наета от „Сортови семена – Вардим“, „Агро-Светлозар Дичевски“ и „Деси – Светла Симеонова“, като отглежда ечемик, рапица и пшеница. Компанията майка „Сортови семена Вардим“ от своя страна е обработвала 167.2 хил. дка собствени и наети площи през миналата година (спрямо 205.8 хил. дка година по-рано). Едноличното „Агро-Светлозар Дичевски“ е петото от свързаните с „Октопод инвест“ дружества. През миналата година то е обработвало общо около 147 хил. дка собствена и наета обработваема земя спрямо около 209 хил. дка за 2012 г. /Капитал/