Д-р Ангел Кунчев: Летният вирус не се влияе от антибиотици

Д-р Ангел Кунчев, епидемолог в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Д-р Кунчев, вярна ли е информацията, че в момента в страната върлуват няколкостотин разновидности на ентеровируси? Разкажете малко повече.
Ангел Кунчев: Най-точният отговор е, че това не е вярно. Ентеровируси винаги е имало и ще продължава да има, те циркулират в популацията, само че в момента няма нищо, което да предизвиква особена тревога или да е различно от другите сезони. Просто с повишаването на температурите, още в края на пролетния сезон, постепенно респираторните вируси започват да се заменят с техните събратя – ентеровирусите. Ентеровирусите наистина имат много разновидности, но като цяло клиничната картина, която предизвикват е доста сходна, в смисъл тя е грипоподобна. Заради това се нарича и летен грип – температура, отпадналост, главоболие, може да има прояви и от страна на респираторния тракт като запушен нос, хрема. Но по-водещи и подчертани са проявите от гастро – интестиналния тракт под формата на повръщане, болки в стомаха, диария. Общото за тях е, че са доста бързо преходни и при човек в добро състояние всичко отшумява в рамките на един два дни, много често хората не търсят и помощ по повод на заболяването, тъй като е леко. Започна постепенното покачване и тази година, има ръст с 10% от миналата седмица от тази – това е вярно, но всъщност няма нищо различно от това, което очакваме. Този ръст вероятно ще продължи в по-слаби темпове и следващите една две седмици, особено, когато температурите достигнат своят пик – юли или август, тогава разпространението е най-високо. По-важното обаче е, че никъде няма епидемични взривове, няма засегнати организирани колективи, което значи, че предаване организирано с храна или вода към момента няма. Няма нищо обезпокоително за сезона, всичко е в рамките на очакваното и нормалното и то не само за България, ами и за тези географски ширини. Четох доста заглавия в пресата какво ще ни връхлита, колко страшни неща идват – нищо страшно не идва. Това, което в България е същото, което е и в Гърция, и в Италия и т.н.
Фокус: Кога можем да очакваме летния вирус?
Ангел Кунчев: Летен вирус и в момента има, но не е чак толкова широко разпространен. В постоянна връзка съм с колегите от страната, все още няма някакво препълване едва ли не в отделенията на клиниките, но постепенно повишаване има. Има и една заблуда, че нещата идват само и единствено от Черноморието, което не е вярно. Има си го навсякъде, просто при голямото струпване на хора там предаването става малко по-лесно, а и е естествено, че броя на случаите ще е много по-голям при положение, че броя на населението нараства понякога петкратно в сравнение с това, което е било.
Фокус: Какво включва лечението на летния вирус? И опасно ли е самолечението му?
Ангел Кунчев: Честно казано, лечението на летния вирус не включва нищо. 99% от случаите е необходима само една диета в рамките на два-три дни, за да се възстанови човек. Говоря за човек в нормална форма и добре здравословно, при децата обаче едно или две повръщания водят до дехидратация и тогава са необходими по-сериозни мерки по отношение на възстановяването на течностите, понякога това става дори само с включването на една система и състоянието на детето се подобрява рязко. Донякъде това важи и за възрастни хора с повече заболявания, защото това ги вади от равновесие и обостря общото им състояние. Но като цяло летният вирус протича сравнително леко в огромния брой от случаите и не налагат особено лечение.
Фокус: Тоест, най-рисковата група са възрастните хора?
Ангел Кунчев: При тях е по-рисково с оглед на това, че имат доста други придружаващи заболявания, а това може да е утежняващо за основното заболяване, независимо дали става въпрос за сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, диабет и т.н. Там рисковете са по-големи и препоръчваме лечението да става под наблюдението на лекар. Иначе лечението на летните вируси е това да се пият повече течности, през устата да се възстанови баланса и да не се налага включването на системи, отново казвам, че такъв тип вирус отшумява в рамките на един – два дни. Приемането на антибиотици е груба грешка, защото когато става въпрос за чиста вирусна инфекция – те не само не помагат, ами вредят, тъй като допълнително подтискат нормалната чревна флора, а това утежнява общото състояние. Още повече, че енетровирусите не се влияят от антибиотици по никакъв начин и е безсмислено да се приемат. Най-важното е да се поемат повече течности, за възстановяването на баланса.
Фокус: Какви са вашите съвети за това какви мерки могат да предприемат хората, за да избегнат влошаването на здравословното си състояние и да се предпазят от летните вируси?
Ангел Кунчев: Ако при респираторните инфекции основният път на разпространение е въздушно капковият и предпазването е по-трудно, с оглед на това, че ако в офиса, в магазина, в трамвая кихне някой на 2 метра от вас вие пак ще се заразите. Но при летните вируси механизма е малко по-труден – не става само с говор, с кихане или кашляне,а трябва да погълнем вирусите и то в по-голямо количество, в инфекциозна доза. Трябва да се спазва много висока хигиена. Ако сте в планината, на плаж, на вън и нямате достъп до вода и сапун, дори използването на еднократните кърпички с алкохолна основна е много ефективно, защото тези вируси са много неиздръжливи по отношение на алкохола, тъй като е много добър дезинфектант и ги потиска. Така, че това е една много ефективна мярка. За тези, които имат възможност за поддържането на лична хигиена във всеки един вид – измиване на ръцете преди, след тоалетна, използването на безопасна вода. Понякога в питейната вода се получава на базата на различния състав на нормалните ешерихии, които се намират в нея – те са допустими, тя не е стерилна вода – когато техния състав се различава от този да кажем в София, с които сме свикнали, това води до лека диария. Препоръчително е да се използва бутилирана минерална вода, която все пак ни гарантира, че няма да имаме такива проблеми
Фокус: Преувеличени ли са твърденията за опасността от хепатит А след наводненията, тъй като все още има такива изказвания? Представлява ли опасност морето?
Ангел Кунчев: Тези твърдения не са преувеличени, те са просто неверни. Епидемиолозите са хората, които се занимават с това кой как се заразява, с каква доза и при какви условия. Тези твърдения звучат толкова нелепо за нас, че даже не се и обсъждат. Искам да ми покажат поне един човек, който се е заразил от морската вода. Това не, че не е възможно, само на теория е възможно – на практика разреждането в морето е такова, че вие трябва да изпиете литри вода за да се стигне до някакво заразяване. Трябва да кажа, че и надзора, който правим на плажовете е такъв, че получаваме непрекъснато данни и качеството на водата, с изключение на Офицерският плаж край Варна, виждате, че там още преди затварянето му се къпеха хора и никой от тях не се е разболял. Но все пак на базата на това, че не отговаря на изискванията, че е по-високо нивото на ешерихия коли и на някои ентеробактерии ние го затворихме, за да сме сигурни, че няма опасност за хората. Но заразяването с хепатит А от морската вода е глупаво, да не говорим, че в началото на сезона за една туристическа страна да се говорят такива неща е неприемливо след като няма основание.
Фокус: Какви са препоръките, които да се вземат като превантивни мерки, срещу хепатит А, защото все още хора са притеснени, въпреки уверенията на лекари, че информацията за опасността е преувеличена?
Ангел Кунчев: Причинителят на хематит А е ентеровирус и всичко, което казах за него важи и тук. Лична хигиена, обществена хигиена по отношение на това, че ние можем да спазваме перфектна лична хигиена, можем да си мие ръцете по 20 пъти на ден, но ако седнем в едно заведение с лоша хигиена с някаква храна или питие, тогава вече ще има заразяване. Слава богу това е много рядко и скоро не сме имали такива тежки случаи епидемични взривове. Пак казвам всичко, което е свързано с поглъщането на безопасна храна, което значи избягването на купуване на храни от улицата, при които е видно, че обслужващият персонал няма къде да си измие ръцете, няма хладилни условия за съхранение, от нерегламентирани обекти. В това се крият рисковете и то не само от хепатит А. /Фокус/