Финансовият свят гласува доверие на България

Държавата взе 1.493 млрд. евро заем при огромен инвеститорски интерес и ниска лихва

Международните пазари оцениха стабилните макроикономически показатели у нас и проявиха висок интерес към емисията на нов външен дълг. В четвъртък България пласира 1.493 млрд. евро под формата на 10-годишни еврооблигации, като постигна доходност от 3.055%. Постигнатото ниво е под прогнозираната от кабинета годишна лихва от около 4% и бе определено от анализаторите като успех и отлична оценка за доверието към страната ни.

Новите еврооблигации са били записани за по-малко от 30 минути след старта на приемане на поръчки. Участвали са над 250 инвеститори, а общата стойност на заявките е била 3.7 млрд. евро, съобщи финансовото министерство. Най-голям обем дълг са записали инвеститори от Обединеното кралство – 37%, следвани от Германия и Австрия с 18%, български инвеститори – 15%, Централна и Източна европа – 5%. Инвестиционни фондове са купили 61% от книжата, банките – 17%, застрахователни и пенсионни фондове – 15%, централни банки и държавни инвестиционни фондове са записали 7% от емисията, чийто падеж е на 3 септември 2024 г.

И кабинетът, и анализатори определиха емисията като много успешна. „Десетгодишна лихва под 3% е наистина добра оценка за доверието на инвеститорите“, коментира премиерът Пламен Орешарски. Според финансовото министерство успехът на емисията доказва предимствата на България като страна със стабилни макроикономически показатели и последователна фискална политика.

Експертите прогнозираха, че успехът на емисията ще доведе до намаляване на напрежението покрай събитията в банковия сектор. „Набраните средства ще влязат във фискалния резерв и ще осигурят повече свобода за предприемане на краткосрочни мерки“, обясни икономистът Георги Ангелов. Според колегата му Владимир Каролев България трябва да се възползва от доверието и да излиза на международните пазари по-често, за да набира ресурс са повече проекти.

БЕКГРАУНД

Това е второ излизане на България на международните пазари в последните 2 години. Предходната емисия на външен дълг бе в рамките на мандата на ГЕРБ – 5-годишни облигации в обем от 950 млн. евро и доходност от 4.436.

Поемането на нов дълг тази година се налага заради предстоящ падеж през януари по облигациите от времето на Милен Велчев в размер на около 1.7 млрд. лв. и финансирането на заложения в държавния бюджет дефицит в размер на 1.4 млрд. лв. И с поемането на нов външен дълг България ще продължи да бъде сред страните в ЕС с най-нисък държавен дълг, още повече, че размерът му ще намалее през януари 2015 г. заради изплащането на падежа по старите облигации.

По последни актуални данни към май общият държавен дълг е 7.627 млрд. евро. 3.362 млрд. евро от този дълг е вътрешен, външните задължения възлизат на 3.944 млрд. евро. Като дял от БВП държавният дълг към края на март е бил 18.3% – едно от най-ниските нива в Европа. /Сега/