Барозу: България нарушава правото на ЕС с „Южен поток“

Председателят на ЕК заяви, че сключените от София споразумения застрашават енергийната сигурност на България и Европа

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посочи, че от гледна точка на ЕК споразуменията, сключени от България за проекта Южен поток“, са в противоречие с европейското законодателство и че комисията ще се намеси. Той направи това изявление в отговор на въпрос на пресконференция след снощното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел.
oresh_barozu
„Заявих пред Европейския съвет, че е изключително важно ЕС да остане единен по въпросите за енергийната сигурност. Никой не се противопостави на това становище от участниците в заседанието. Според ЕК някои от сключените споразумения по „Южен поток“ са в противоречие с правилата на ЕС и ние разбира се ще действаме“, заяви Барозу.

По повод вчерашната си среща с премиера Пламен Орешарски Барозу отбеляза, че е заявил пред своя събеседник намеренията на ЕК да направи така, че правилата на единния пазар да бъдат спазени. ЕК наблюдава за спазването на европейското законодателство, в този случай се застрашава енергийната сигурност на България и на Европа, ако правилата не бъдат спазени, поясни той.

„От няколко месеца вече следим този въпрос много внимателно. Не оставих никакво съмнение пред премиера, както и пред Европейския съвет, че ще се намесим, ако преценим, че правилата на единния пазар, особено по отношение на енергетиката, не са спазени“, добави Барозу. По неговите думи споразуменията, сключени от България, са в противоречие с европейското законодателство.

Премиерът Орешарски заяви по-рано вчера следобед, че България е готова да отчете становището на ЕК за промените в закона за енергетиката, преди той да бъде гласуван на второ четене от Народното събрание. Нашата страна очаква коментарите на ЕК, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене. Готови сме, каквито коментари получим от ЕК, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на националното законодателство с европейското, заяви Орешарски. Сигурно ще има бележки и за начина, по който е извършена процедурата за избор на изпълнители, добави той. Премиерът поясни, че е уверил Барозу, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство.