Крадат имане с фалшив брак и смъртен акт

Мошеници злоупотребяват с лични данни и пробиват системата ЕСГРАОН

Измамници крадат пари от заможни хора без наследници с фалшиви смъртни актове, алармира вчера на специална пресконференция адвокат Димитър Петров.

Юристът разказа за престъпната схема, при която се злоупотребява с лични данни, пробива се националната система за гражданска регистрация (ЕСГРАОН) и след това месеци и години обявените за мъртви хора доказват, че всъщност са живи. Според Петров случаите вече са десетки.

Най-фрапиращият от тях е историята на българина Иван Кантарджиев, който 40 г. живял в Германия, докато не станал жертва на измамата.

На 9 юли м.г., без да подозира той бил оженен чрез фалшив брак в малко село у нас. В ролята на булка влязла  Нина Петрова – тя се снабдила с удостоверение за брак, а на 4 септември същата година и с фалшив акт за смъртта му, издаден от Столична община. Въз основа на него тя извадила удостоверение за наследници и опитала да изтегли 360 000 евро от сметката на Кантарджиев в Алианц банк. „Вдовицата“ дала документите в трезора, но служителите й казали, че може да изтегли само 5000 лв.

Тогава жената подала заявление за интернет банкиране и решила, че ще прехвърли сумата в друга банка. От Алианц се усъмнили и информирали счетоводителя на Кантарджиев. По време на разследването, извършено от ДАНС, са били използвани СРС-та  и така станало ясно, че Петрова има 4-ма съучастници. В края на септември м.г. петимата бяха арестувани при спецоперация в района на Лъвов мост в столицата.

„Следствието още не е приключило, а Кантарджиев не може да докаже, че е жив.

Той се явил в район „Средец” на Столична община и поискал да бъде заличен фалшивият акт за смърт. На 29 април т.г. получил официален писмен отговор, че актът за смърт е съставен по надлежния ред според Закона за гражданската регистрация. Той има доказателствена сила, докато неистинността на данните в него не бъдат доказани по съдебен път.

Това е перфектен юридически отговор, но в житейски план Кантарджиев от 8 месеца е „мъртъв” според ЕСГРАОНА и не може да прави нищо – нито да си извади нова лична карта, нито да поиска данъчна оценка на имот, каквато в момента му трябва. Той в момента живее в България и се бори ЕГН-то му да бъде съживено по съдебен път,  което отнема месеци до 2 години”, обясни адвокатът.

Измамата тръгва и с уж загубена лична карта
Моя проверка установи, че има много случаи, подобни на този с Иван Кантарджиев, заяви още адвокат Димитър Петров. Жертвите отново били заможни възрастни хора без наследници, които без да знаят, губели имане с фалшиви смъртни актове. „Атанас Салуков от София 2 г. е живял като дух, докато докаже, че всъщност е жив. Извадил си е нова лична карта след 863 дни“, разказа Петров.

Без да навлиза в подробности, за да не прави наръчник за бандити, той описа един от начините за започване на измамата. Мошеник, който прилича на жертвата се появява в полицията и заявява, че си е изгубил личната карта. После с временния документ за самоличност се изкарва смъртен акт на името на живия човек. /Монитор/