87 общини са заплашени от фалит заради евросанкции за 180 млн. лв.

Кметове сравняват глобите по екопроекти с опустошителните наводнения преди 10 години

Скандалът с финансовите санкции за 87 общини заради проблемни проекти по оперативна програма „Околна среда“ се разраства. Вчера министърът на екологията Искра Михайлова се срещна с Националното сдружение на общините (НСОРБ) и обяви, че са проверени обществени поръчки за 556 млн. лв. и ще бъдат наложени санкции за общо 180 млн. лв.

За пореден път Михайлова отказа да даде конкретна информация, въпреки че в медиите вече изтече черният списък на застрашените от орязване на средства общини. Данните са потресаващи – Костинброд например е заплашен от санкция в размер на 24 млн. лв., при положение че целият годишен бюджет на общината е 10 млн. лева.

Проблемите започнаха, когато миналата година Европейската комисия хвана нередности в общински проекти – основно за ВиК и пречиствателни станции, и замрази парите за България по програма „Околна среда“. Основните критики от Брюксел са за незаконосъобразно смесване на критерии при провеждане на обществените поръчки, ограничителни изисквания за регистрация, неравно третиране на участници, незаконосъобразно удължаване на срокове и др.

За да получи оставащите 1.5 млрд. лева за екология, страната ни трябва да докаже на Брюксел, че е взела мерки срещу нарушенията. Едната възможност бе средствата по всички проекти да бъдат орязани с 10%. Другата – виновните общини да си понесат наказанието за лошо проведените обществени поръчки. Очаква се преговорите за размразяването на европейските пари да приключат на 27 май, когато ЕК трябва да каже доволна ли е от българската реакция.

Кметовете на редица общини обаче твърдят, че ще бъдат доведени до фалит заради непосилните санкции. Самата министър Михайлова бе привърженик на механизма за солидарна отговорност, чрез който общините и държавният бюджет си поделят тежестта на „финансовите корекции“.

Но сега бие отбой. „Освен общините с финансови корекции са и структури на екоминистерството – природни паркове, регионални екоинспекции, самата оперативна програма“, оправда се тя вчера. Михайлова обясни, че общините, които имат проекти, преминали проверка през КЗК или ВАС, могат да претендират за отмяна на санкцията. Тя обаче не обясни дали бюджетът ще бъде натоварен, ако има признати такива случаи.

От Сдружението на общините в България изказаха категорично несъгласие със санкциите, които им се налагат. „Това са огромни проекти и дори 5% финансова корекция по тях надхвърля бюджета на някои общини.

Говорим за мащаб, неплатим при никакви случаи, независимо от желанието, виновността или невинността на общините“, коментира след срещата с министъра Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Сдружението на общините. Тя добави, че ще иска среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов.

Кметът на Габрово Таня Христова обяви срещата с министър Михайлова за закъсняла. Тя се възмути, че е била уведомена за наложената санкция с писмо от 3 реда. Общината изпълнява проекти за над 150 млн. лв., а бюджетът й е 30 млн. лв. „Правото ни да се защитим се дава постфактум. Клетите жители на общината ще плащат. Габрово днес ще приключи с европейските инвестиции, ако този подход се запази“, заяви тя.

„Обстановката ми напомня за 2005 – 2006 г. и тогавашните наводнения, които отнесоха половин България. 8 месеца трябваха, за да разберем чии са реките, чии са деретата и в крайна сметка хората, които бяха наводнени, пострадаха най-много“, коментира кметът на Мездра Иван Аспарухов.

БОКЛУК

Министерството призна, че е непосилно да се справи със закриването на старите сметища. Наказателната процедура срещу България тръгна през януари заради общо 113 депа, които трябваше да са премахнати още преди 4-5 г. Страната ни получи няколко отсрочки, но към момента сметищата са намалени едва до 104. „Очакваме процедурата да се развие около Нова година и ще направим всичко възможно интересите на държавата да бъдат защитени“, заяви вчера заместник-министър Чавдар Георгиев.

Той обясни, че за 4 години са изградени едва 2 нови сметища, а в момента се наваксва с 19. Краят на годината е прекалено кратък срок за закриване на всички. Причината е, че първо трябва да се изградят новите, а след това да се закриват старите. „В продължение на години само сме обещавали, а сега за година трябва да действаме“, обобщи министър Михайлова. /Сега/