Младата и талантлива народна певица Петя Панева навърши 22 години

Петя Панева е родена на 14.06.2000 година в град Варна.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор


Учи в НУИ „Добри Христов“ град Варна със специалност ударни инструменти и е към школата по народно пеене на Павлинка Тодорова.

От 4-годишна пее във вокална формация „Бънджи Сингърс“ и няколко години след това решава да се насочи към народната музика. Започва първо към народния детски хор към музикалното училище, а след това започва да взима и индивидуални уроци. От тогава до днешна дата не спира да пее и прославя народната музика. Явява се на много конкурси, на които печели предимно първи и специални награди. Пее в Ансамбъл „Одесос“ при МВР Варна и във фолклорна формация Изгрев. Взима индивидуални уроци при Павлинка Тодорова, а след това и да се обучава сама.

Има записи с оркестъра за народна музика на БНР. Често излиза на турнета в чужбина- Прага, Италия, Гърция, Полша, Украйна, Унгария, Турция. Обича автентичния фолклор и го възпява.

През 2016 на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ печели специална награда, а самата Калинка казва че Петя е втората Калинка Вълчева. Ето и някои от последните й награди:

-Конкурс с песните на „Вълкана Стоянова“ 2017- Голямата награда

– Национален конкурс „С песните на Тракия“ 2017- Специална награда

-Национален фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ 2017- „Златна лира“

-Национален фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ – Първа награда и едногодишна стипендия

-Конкурс с песните на „Иван Георгиев“ 2015 и 2017- „Голямата награда“;

През 2017 г. печели специалната награда на международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански с изпълнение на живо на песента „Китка ми шарена“ /музика и текст: Руска Стоименова, аранжимент: Йордан Данев/.

Петя Панева е победителка от музикалния формат “Гласът на България”, сезон 2021 година.

Омъжена е за талантливия музикант Митко Денев.

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев