В Чупрене се проведе традиционният турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“

Организатори на шестнадесетото издание на събора, който продължи три дни, са Община Чупрене и Народно читалище „Христо Ботев-1897“ – село Чупрене.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

 

Кметът на общината Анжело Добричов уточни какво точно означава избраният за надслов израз от турлашкия диалект „Када кум прасе и ти вречу“- „Всичко трябва да се върши веднага, а не да се отлага в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти веднага донеси чувала да си го вземеш“. В метафоричен смисъл означава, допълни Добричов, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш, че после може и да съжаляваш.

По традиция в годините съборът се провежда винаги в средата на юни, както е отбелязано и в националния календар на общините, допълни кметът. Индивидуалните изпълнители, танцовите и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, които участваха в шестнадесетото издание на турлашкия събор, са 77, с над 1300 участника. Имаше гости от турлашките населени меса Халово и Велики извор, Сърбия и от цяла Северозападна България.

Анжело Добричов, допълни, че запазената марка на събора са всички прояви, свързани с турлашката култура, бит, фолклор, традиции и обичаи. Сръбската кухня и местните ястия отново бяха един от акцентите на събора. Местни и гостуващи производители, които наброяваха близо 80, имаха  възможност да изложат своите стоки и екологично чиста продукция.

Изпълнителите със свои концерти на събора, бяха Румяна Попова и Невена Цонева, а специален гост-водещ беше Георги Низамов, допълни Добричов. В съботния ден на откритата сцена на събора имаше богата фолклорна програма, изпълнение на самодейни състави на турлашки фолклор и обичаи. Вечерта за всички  пя сръбският певец Драган Коич – Кеба, за доброто настроение на участниците и гостите на събора свири известният оркестър на Берковската духова музика, каза Добричов.

Неделният ден  предложи отново с богата фолклорна програма, много състезания и изненади, приготвяне на турлашки ястия.

Турлашкият фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” датира от 2006 година. От самото си създаване той няма конкурсен характер. Целта му е да спомогне за съхраняването и популяризирането на богатия турлашки фолклор и бит, както и традициите и културните ценности на различните етнически и етнографски група в страната, каза още Анжело Добричов. До 2012 година турлашкият събор „Када кум прасе и ти вречу“ се провежда в един съботен ден, а през 2013 година организаторите разгърнаха неговия формат в рамките на 2 дни. Само година по-късно, поради засиления интерес и растящия брой на желаещите за участие в събора, той беше удължен с още един ден и вече продължава три дни, както ще бъде и тази година.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев