Среща с италианския писател Джовани Додзини в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“

15 юни, сряда, 17:30 ⇨ Къща на Верен Стамболян, (улица „Кирил Нектариев“ № 15).

Издателство „Персей“ представя италианския писател Джовани Додзини с романа „И Бабукар водеше колоната“, носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019).

Модератор: Пламен Тотев. Превод: Наталия Христова.

Романът „И Бабукар водеше колоната” (носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019) е приказка без поука, която се занимава с въпроса за миграцията, разказваща без реторика какво се случва с хората след като преплуват морето, за трудния път на интеграцията, за жаждата им да изживеят във всеки миг неспирната нормалност на достойното съществуване, в което се следват определени цели, както и всичко онова, което тази нормалност съдържа: страхове, желания, гняв, носталгия, за да достигнат в крайна сметка до онзи особен поетичен резонанс, който имат само истинските неща.

Бабукар, Усман, Яя и Робърт са четирима мигранти, поискали убежище, които са пристигнали в Италия, след като са преминали половината от Африка и Средиземноморието. Те висят между надеждата, че искането им ще бъде прието, и тревогата да бъдат отхвърлени. Някои очакват първото си изслушване пред Териториалната комисия, други са минали през съда на първа инстанция, трети пък са получили субсидиарна защита и за известно време могат да продължат напред без особено безпокойство. В една от седмиците, за уикенда, решават да се качат на влак, който ще ги откара от Перуджа до Адриатическо море. Целта им е да стигнат до плажа на Фалконара Маритима, а пътуването им е белязано от срещи, от фикс идеите на всеки един и от несигурността им с чуждия за тях италиански език.

Следват четиридесет и осем часа, в които се случват незначителни събития: глоби, тревоги къде ще пренощуват, очаквания, финал на Европейското първенство по футбол, няколко кавги. Два дни, в които четиримата приятели винаги ще вървят в индианска нишка по пътищата на провинциална Централна Италия.

m.filibe.com