При засилен интерес тече записването за националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово

Целта на форума е съхраняване, опазване и популяризиране на българското народно творчество.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Събитието ще събере в дните от 8 до 10 юли любители на българското народно творчество: певци, танцьори, инструменталисти, разказвачи на хумор, групи – представящи обичаи и обреди, ансамбли и клубове и школи за народни хора, оркестри и камерни формации, съобщи за БТА Петър Кирилов – директор на „Автентичност и съвремие“.

Крайният срок за приемане и подаване на заявки е до 25 юни.

Срещата дава възможност за изява, за обогатяване на знанията и уменията на изпълнители, обичащи българския фолклор. Могат да участват изпълнители от различни културни, образователни институции и клубове, уточняват организаторите.

Националната фолклорна среща се организира от Община Попово и сдружение за фолклор „Цветница“ със съдействието на национална секция на ЦИОФФ – България. Заедно с националната среща ще се провежда и първият кръг на организацията за присъждане на званието „представителен“.

До този момент за конкурсната програма са подадени повече от 300 заявки от изпълнители от цялата страна, каза Кирилов. Доста голям е броят на заявилите участници, представящи автентични народни носии от всички фолклорни области.

Програмата започва на 8 юли с конкурсна част, представяне на две книги и отбелязване на юбилея на Сдружение за фолклор „Цветница“. Програмата продължава в събота и в неделя с много концерти, срещи, атракции, забавления.

Организаторите за втора година подготвят атрактивна Алея на занаятите, която ще бъде част от националната среща. Тя отново ще бъде разположена в централната градска част на Попово и е част от събитието. Фестивалът ще се проведе на три сцени в града.

Петър Кирилов добави, че организаторите подготвят много изненади за всички записали се за участие, както и за гостите на града. Награждаването на големите победители ще бъде на заключителния концерт в неделя вечер.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев