Премиера на книгата „Досието Жана“ от Милена Макариус

На 16 юни ви каним в Casa Libri (ул. „Цар Асен“ 64 в столицата) на официалната премиера на „Досието Жана“, роман автофикция от Милена Макариус.

Изданието ще бъде представено от професор Милена Кирова.

От 17:30 ч. ще бъде излъчен документалният филм на Божина Панайотова „Червено, твърде червено“, провокирал написването на книгата.

Непосредствено след филма, в 19:00 ч., започва официалната премиера на „Досието Жана“ – драматично препускане в търсене на истините за миналото, което без съмнение ще докосне всеки чувствителен читател.

Как се преживява откритието, че си „сътрудничил“ на комунистическия режим? Могат ли двама родители, неволно превърнали се в главни герои на едно документално киноизследване, да приемат техният живот да бъде разказан от друг, дори това да е собствената им дъщеря? Дали т. нар. Комисия по досиетата, която претендира за пълна безпристрастност, е достатъчен посредник между архивите на тайните служби и жадното за истина българско общество? В потока на повествованието отекват думите на интелектуалеца Цветан Тодоров: „В тоталитарната страна всички са за оплакване, както палачите, така и жертвите.“

Наред с водещия мотив, „Досието Жана“ е своеобразна рентгенова снимка на една противоречива, дълбока и богата връзка между майка и дъщеря.

Издадена във Франция от Anne Carrière през 2020 г., книгата на Милена Макариус се появява два дни преди локдауна и въпреки затворените книжарници вестник „Либерасион“ й посвещава двойна страница, подписана от литературната критичка Клер Деварийо.

„Досието Жана“ съдържа няколко истории за пожертвани съдби… Ние, французите, сме обсебени от въпроса за борците от Съпротивата и колаборационистите, но нямаме никаква представа какво се е случвало преди 1989 г. от другата страна на Желязната завеса. И най-вече, ние не сме в състояние да преценим значимостта на разкритията, които се правят от време на време и накърняват репутацията на тази или онази личност, живяла в съответните региони“, отбелязва Деварийо.

Милена Михайлова Макариус е родена в София. От 1983 до 1990 г. е асистент по стара френска литература към катедра „Френска филология“ в Софийския университет. Живее в Париж от 1990 година. Преподава средновековна френска литература първо в университета в Лил, а от 1999 г. в университета в Лимож, Франция. Хабилитирана е през 2009 г. Автор e на книги в областта на френската литература. „Досието Жана“ е първият й роман.

m.filibe.com