Петков: Ако нямаме приети 22 закона до края на годината, спираме 12 милиарда

Ако нямаме 22 закона приети до края на годината губим и спираме 12 милиарда в европейски средства за българската икономика. Това коментира във Велико Търново премиерът Кирил Петков.

„Ако актуализацията на пенсиите не се случва, това е невероятен удар върху най-бедните пенсионери. В този момент младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения. Горивата продължават да са на тези високи цени, а вероятно есента идва още една COVID вълна“ очерта премиерът какво ще се случи, ако не бъде приета актуализацията на бюджета от парламента и се тръгне към нови предсрочни избори.

По думите му не е моментът за спирала от избори, „защото това ще е пагубно и загуба на историческо време“.

Той бе категоричен, че няма задкулистни договорки и изрази убеждение, че „Продължаваме промяната” ще срещнат и други съмишленици.

Продължаваме разговори с много хора, идеята е всеки един да осъзнае огромната отговорност, която носи.

Петков коментира и азерския газ през Александруполис.

Очакване между юли и август 1 млрд. куб. м газ да влязат в България на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, каза още премиерът.

Той заяви, че ще пътува до Баку да потвърди количествата. Петков обясни, че стремежът е да има микс от американски втечнен и азерски газ, за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентоспособна и диверсифицирана.

Премиерът добави, че не се знае дали зимата Русия няма да спре газа , ако войната продължи в същите мащаби, както досега./btv/