Депутати от ИТН напускат Трифонов, за да подкрепят Петков

Депутати от „Има такъв народ“ напускат парламентарната група и ще подкрепят правителството на Кирил Петков, което остана без мнозинство след решението на Слави Трифонов да сложи край на управляващата коалиция.

Новината, че има такива депутати, обяви народният представител от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев в понеделник, но с уточнението, че все още не са намерили 12 народни представители.

Появи се неофициална информация, че хората от ИТН, които напускат групата, ще дадат пресконференция в понеделник вечерта.

Слави Трифонов реши да изпревари събитието и сам потвърди това, но добави, че най-вероятно тези хора били купени с пари и постове.

„Току-що получих информация, че депутати от „Има такъв народ“ ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане. Не е нужно да съм врачка, за да позная, че те ще изговорят купища лъжи и измислици в стилистиката на Кирил и Асен, само и само да оправдаят постъпката си и да успокоят гузната си съвест. Само че предателството си е предателство и предателите никой не ги обича. Дори и тези, които печелят от тях. В крайна сметка, за мен властта може да не е самоцел, но за други явно е. Те трябва сутрин да се гледат в огледалото. Такъв е животът. Истината е, че от цялата тази история изпитвам срам, но и облекчение. Защото в битка е по-добре до рамото ти да има приятели, отколкото предатели“, написа Трифонов във фейсбук.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков заяви открито намерението си и през следващите дни да продължи да води разговори с депутати с апел да дадат подкрепа за приоритетите на кабинета. „Ще разговарям всеки ден с български депутати, готови да служат на държавата, а не на партийния си лидер“, обяви той открито в петък, след като Тошко Йорданов и Ива Митева от ИТН го обвиниха, че вече се е срещал с техния колега Кирил Симеонов.

Самият Симеонов тогава заяви: „Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н“.

Ситуацията около правителството остава все така неопределена.

По информация на Mediapool депутатите от ИТН, които са готови да подкрепят правителството на малцинството между „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, към момента са по-малко от 12. А именно поне толкова гласа са нужни, за да има управлението подкрепата на 121 гласа в парламента. Трите управляващи партии в момента разполагат със 109 депутати.

„Вървим в посока на това да осигурим пълно мнозинство“, каза Михнев пред репортери в Стара Загора. Запитан означава ли, че вече са намерили, той отговори: „Означава, че вече сме намерили. Да“. Той обаче уточни, че не са намерили 12 депутати.

„Пазарене не можем да говорим, когато няма цена, нали търговския закон казва, че търговската сделка като няма цена за дадена стока, е нищожна. Това, което ние пазарим и това, за което ние се пазарим, са хора с правилната мотивация да променят България. Хора с любимата ни дума „топките“ да си кажат срещу „Капитан Андреево“, ние се изправяме срещу мафията, не на страната на мафията, която може би е плащала пари на всички досегашни политически сили, а срещу мафията и на страната на държавата. Такива хора вярваме, че ще намерим“, коментира Михнев.

От пресцентъра на ПП казаха пред Mediapool, че нямат информация да са осигурени гласове на депутати извън тези от управляващата коалиция.

Неофициално се твърди, че Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев са хората, които ще напуснат групата на ИТН.

Междувременно вече всичките четирима министри на ИТН са с официално подадени оставки. В понеделник това направиха външният министър Теодора Генчовска и енергийният Александър Николов. Миналата седмица дойдоха оставките на регионалния министър Гроздан Караджов и на спортния Радостин Василев.

Премиерът Петков досега не е приел нито една оставка.

Според информация на Mediapool е възможно двама от министрите да запазят постовете си – Радостин Василев и Александър Николов, които също като някои депутати от ИТН не споделят политическия курс на Трифонов.

Президентът Румен Радев коментира от своя страна, че „очаква и правителството, и народните представители докато решават въпросите за собственото си политическо бъдеще, да не забравят огромната си отговорност към гражданите и обещанията, дадени за справяне с инфлацията, социалната и икономическата криза“.

„Именно от тяхното поведение и действие по тези въпроси зависи не само доверието към тяхната собствена политическа формация, но и доверието към политическата система в България“, каза Радев пред журналисти. /mediapool.bg/