Котел се подготвя за фолклорния празник „Балканът пее и разказва“

Неговото 49-то издание ще се състои на 11 юни на площад „Възраждане“, а при лоши метеорологични условия – в залата на Народното читалище „Съгласие-Напредък“.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Програмата ще започне в 10:00 ч. с празнично дефиле на всички участници от Галатанското училище до пл. „Възраждане”, където кметът Коста Каранашев ще ги приветства и ще се състои предаване на летописната книга на празника.

В 11:30 ч. ще започне музикалната програма, като по предварително изтеглен жребий ще се представят участниците от Котел, Елена, Трявна, Гурково, Твърдица и Дряново. От 14:30 ч. ще бъдат връчени награди в конкурса за пафти от времето на Възраждането (моделите им са изработени от биоматериали), както и грамоти на участниците. Програмата ще завърши с предаване на знамето на следващия град-домакин на празника – Твърдица.

„Балканът пее и разказва“ е фолклорен празник на градовете Котел, Елена, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково, и всяка година се провежда в някой от тях на ротационен принцип. Гостите на Котел ще се докоснат до специфичния песенен и танцов фолклор на Стара планина и ще разберат кои са местните занаяти.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев