Дяволът и тъмната вода, Стюарт Търтън

ДЯВОЛЪТ И ТЪМНАТА ВОДА
Стюарт Търтън

Стр.    576
Цена: 23.90 лв.
ISBN:  978-954-365-265-5

“Комбинация между разследване на убийство в затворен кръг заподозрени  с филм на Майкъл Бей, в стила на „Островът на съкровищата“… авторът ви държи в напрежение, докато не поднесе изненадата на финала – и още една след това. Ефектът е неописуем”.

Гардиън

Най-добра книга на 2020 година според “Гардиън”, “Дейли Мейл”, “Файненшъл Таймс”, “Индипендънт“, “Пъблишърс Уийкли” и “Амазон”

 Дебютният роман на Стюарт Търтън „Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ се превърна в истинска литературна сензация преди няколко години и бе затрупан със суперлативи и награди. Следващият роман на автора затвърждава класата му на създател на напрегнати и вълнуващи истории. В „Дяволът и тъмната вода“ Търтън представя увлекателна историческа мистерия, своеобразна комбинация между разследванията на Шерлок Холмс и приключенията в „Карибски пирати“.

Годината е 1634 и Самюъл Пипс, най-великият детектив в света, предстои да бъде транспортиран с кораба „Саардам“ до Амстердам, за да бъде екзекутиран за престъпление, за което никой не смее да говори. С него пътува и верният му бодигард Арент Хейс, решен да докаже, че приятелят му е невинен. Но още преди да отплават, започват да се появяват слухове за демон, известен като „Стария Том“. Говори се, че този демон вече е на борда на „Саардам“. И че корабът е прокълнат.

Съществува ли наистина „Старият Том“ или демонът е плод на въображението на някои от пътниците? Мнозина са убедени, че този кораб никога няма да стигне до местоназначението си и животът на всички е в опасност. На борда на „Саардам“ наистина започват да се редят мистериозни престъпления, появяват се зловещи символи, идва ред и на убийствата. Паниката постепенно обзема всички, а напрежението между пътниците и екипажа се покачва застрашително. Тъй като Пипс е затворен в трюма, а корабът е в открито море и не може да разчита на помощ отникъде, само Арент може да се заеме с разследване на необяснимите инциденти. Самият той преди години е чувал за „Стария Том“ и сега трябва да разреши мистерията, с която са свързани всички на борда. Мистерия, чиито корени стигат далеч назад в миналото и сега заплашва да потопи този кораб, на който пълновластен господар е станал страхът…

За въображението на Стюарт Търтън няма граници. Той покачва степента на напрежение с всяка следващата страница, пресъздавайки достоверно клаустрофобичната атмосфера на борда на „Саардам“, където всеки има своите мрачни тайни и е заподозрян за ужасяващите събития. „Написана с невероятна изобретателност, книгата на Търтън излиза от рамките и на историческия, и на криминалния роман, но осигурява удоволствието, дарявано и от двата жанра“. Това е коментарът на „Сънди Таймс“ за този спиращ дъха готически трилър.

Стюарт Търтън е оценяван от критиците като едно от британските литературни открития на десетилетието. Завършил философия и английска филология, той е журналист на свободна практика. Първата му книга, „Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“, печели наградата „Коста“ в категория „Дебютен роман на годината“ (2018). Необичайният сюжет на романа му печели и прозвището “Лудия шапкар на криминалната литература”. Netflix подготвят сериал по романа.Когато напуска университета, Търтън заминава в чужбина, където остава близо пет години. Според самия него – всеки път, когато родителите му го питат кога ще се върне, той отвръщал: следващата седмица. Преподава английски език в Шанхай, създава статии за пътувания до екзотични дестинации и непрестанно сменя местоживеенето си.

В интервю, дадено за вестник Гардиън, Търтън признава, че харесва книгите; хората, които пишат книги и хората, които четат книги. Той живее в Лондон със съпругата си и дъщеря си Ейда, на която посвещава „Дяволът и тъмната вода“. През ноември 2020 г. подписва договор за две нови обвити в мистерия книги, които описва като „истинска лудост“.