Пламен Панов изнесе лекция на дипломати от 14 държави, участници в обучение за културата и традициите на България

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна чуждестранни дипломати, които пристигнаха в Пловдив за участие в обучение-семинар на тема „Култура и традиции“, организиран от Дипломатическия институт и Държавния културен институт към МВнР.

Дипломатите са назначени през последната една година и по тази причина преминават тематични обучения в различни модули, с цел да опознаят страната, в която ще работят няколко години в рамките на дипломатическия си мандат .

За обучението по модул 4: „Култура и традиции“ съвсем естествено бе избран Пловдив, Европейска столица на културата – 2019, културна столица на България и градът, който носи през настоящата година титлата „Най-добра европейска дестинация“. Обучението и срещите се провеждат на английски език, а в програмата на участниците, които са консули, първи и втори секретари, политически, икономически и културни аташета в посолствата на държавите: Австрия, Пакистан, Холандия, Белгия, Египет, Ирак, Ирландия, Румъния, Германия, Полша, САЩ, Армения, Сърбия, Великобритания в София, е заложено посещение на избрани културни обекти и лекции по места.

Началото на семинара бе дадено с въвеждаща презентация на Държавен културен институт към МВнР на тема „Културна дипломация: възможности и перспективи“. Втората среща по програмата за деня бе със заместник-кмета Пламен Панов и се състоя в една от залите на обновената сграда на Градската художествена галерия на ул. Съборна в Стария град.

Заместник-кметът представи ключови аспекти от политиката на община Пловдив в областта на културата, туризма, опазването на културно-историческото наследство, както и конкретна информация за икономическите показатели на Пловдив, eдин oт нaй-гoлeмитe индycтpиaлни цeнтpoвe в Югoизтoчнa Eвpoпa и данни за профила на целия регион Пловдив.

Пламен Панов с удоволствие отговори и на множеството въпроси, които чуждестранните дипломати зададоха по време на свободния разговор. На финала, участниците си направиха обща снимка за спомен от срещата. Това е вторият път, в който заместник-кметът е поканен да изнесе беседа и да проведе среща-разговор с дипломати в Пловдив. При предишното посещение, срещата бе в Къщата на д-р Стоян Чомаков и постоянна експозиция „Златю Бояджиев”, като тогава участниците бяха българи, преминаващи обучения, преди заминаването им на дипломатическа работа в българските представителства в чужбина.

И при двете срещи, в разговорите бяха засегнати много общи теми, свързани с Пловдив, България, Европа, международните отношения и дипломация, които вълнуват младите дипломати, но също така са близки и на заместник-кмета, който е завършил висшето си образование със степен магистър по „Европеистика“ в престижния King’s College London и бакалавър по „Международни отношения“ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

До края на деня, дипломатите посетиха Регионален етнографски музей, където присъстваха на презентация за етнографските области и традиции. След това видяха галерия „Джуркови“, където разгледаха картини от български художници, творили от края на 19 век до наши дни.

Дипломатите ще посетят галерия „Капана“ и ще присъстват на презентация за съвременното изкуство и култура, ще видят още изложбена зала „2019“ и Епископската базилика на Филипопол, където лекция ще им изнесе доц. д-р Елена Кантарева- Дечева, ръководител на реставрацията на Епископската базилика на Филипопол и Димитър Станчев, реставратор и уредник на базиликата.

В края на деня, преди отпътуването им обратно за София, участниците в обучението ще получат и сертификат от Дипломатическия институт към МВнР на кратка церемония в базиликата.

m.filibe.com