Седем български фолклорни групи от Германия се хващат „На мегдана на другата България“

Седем български фолклорни групи от Германия ще се хванат „На мегдана на другата България“.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор


Това са „Българска роза“ от Кобленц, „СамоДиви“ от Нюрнберг, „Лазарка“ от Мюнхен, „Гайда от Франкфурт, „Тракия“ от Майнц, „Здравец“ от Тегернзе и „Сборенка“ от Берлин.

Събитието ще се проведе на 28 май в Копенхаген. То е с подкрепата на посолството ни в датската столица и ще е в рамките на отбелязването на 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Дания.

Фолклорна група „Българска роза“ е създадена на през октомври 2007 г. от няколко ентусиазирани българки, обичащи българския фолклор и народните хора. Днес в нея членуват не само наши сънародници, но и германци, хървати и една японка. От 2013 хореограф е Дирк Шнайдер.

Танцова група „СамоДиви“ е основана през април 2008 и вече 14 години се стреми да популяризира българската култура в Германия и да съхрани традициите и идентичността сред българите в региона. „През 2014 основахме и сдружение „СамоДиви“, към което днес, освен ансамбъла, танцуват още две групи, както и две детски танцови групи. Основател, хореограф и дългогодишен ръководител е Таня Макарова.

Ансамбъл „Лазарка“ е с 30-годишна фолклорна традиция и история. Основан през 1991 година от хореографа Белчо Станев и група възхитени от нашите народни танци мюнхенчани, днес ансамбъла наброява над 70 активни изпълнители и се състои от танцови състави за възрастни и деца, хор и оркестър. Сред последните успехи на ансамбъл „Лазарка“ са първо място и приз за танцово майсторство на най-значимия международен фолклорен фестивал в Германия “Хармония” през май 2017 г., както и първо място и голямата награда на Фестивала на балканските народи в Мюнхен през март 2018.

За дългогодишната творческа дейност и значимия принос за съхраняването и популяризирането на българските фолклорни традиции и култура извън България, ансамбъл „Лазарка“е отличен с почитен медал „Иван Вазов“. Ръководител на ансамбъла и председател на дружеството е Пламен Петков. Художествен ръководител и хореограф е Юлиан Станев. Диригент на хора е Дафинка Стоянова.

Клуб за народни танци „Гайда“ започва дейността си в началото на 2015 г. под мотото „По-добре късно, отколкото никога“. Желанието им е да се предложат възможност на повече хора от региона да изучават и упражняват български народни танци и хора. В момента клубът има повече от 30 танцуващи – както начинаещи, така и играли дълги години в България.

Танцова група „Тракия“ с ръководител Теменужка Ганева е създадена преди 3 години като следващо звено към Фондация „Тракия“ Майнц, към която спадат и едноименното българско неделно училище и детската фолклорна група към него.

Танцова група „Здравец“ с художествен ръководител Пламен Петков и ръководител Цоньо Дечков е създадена през есента на 2014 година с идеята да събере любители на българските танци, живеещи и работещи в долината на езерото Tegernsee, на 50 километра южно от Мюнхен.

Фолклорна Формация „Сборенка“ с ръководители Ирина Янева и Анета Тодорова е основана на 20 април 2013 година. „Ние просто искахме да си танцуваме и не сме и предполагали колко много хора ще ни последват. Пет двойки намериха в нашата зала сродните си души и поеха по пътя си съвместно, като две от тях ни дариха с прекрасни малчугани, може би бъдещи танцьори. Научихме около 90 хора и няколко сценични танца. Канени сме на много участия тук в Берлин, посетихме много фестивали в цяла Европа и спечелихме много приятели“, споделят от формацията.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев