Предстоят вълнуващи културни събития в Пловдив през уикенда!

Предстоят вълнуващи културни събития в Пловдив през уикенда!

57-ми Международен фестивал на камерната музика

От 27 май до 18 юни 2022 г. Пловдив е домакин за 57-ми път на Международния фестивал на камерната музика. За първи път организатор на най-стария фестивал за камерна музика в Европа е АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Традиционно, Международният фестивал на камерната музика се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на официалното откриване на 27 май 2022 г. /петък/, 19:30 ч. Регионален етнографски музей Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2, с концерт, посветен на полската музика, с певците Анна Фабрелло и Кшищоф Бобжецки, заедно с пианистката Александра Мозгел-Мединска.

Книжката с подробната програма на 57-мото издание на Фестивала на камерната музика може да се разгледа ТУК.

Билетите за отделните концертни изяви са по 7 лева и ще се продават 1 час преди събитието на място във всяка сграда.

16-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц “ Черната Кутия“

16-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц “ Черната Кутия“ ще се проведе от 27 мaй до 11 юни, 2022 в Пловдив. Фестивалът включва 8 международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от шест държави – Италия, Испания, България, Гърция, Австрия и Унгария. Фестивални партньори на фестивала са Министерство на културата, Община Пловдив, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Унгарски културен институт, КЦМ 2000 и Драматичен театър Пловдив. Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година.

Международната селекция стартира на 27 Май /петък/, 20 ч.

Marco Laudani

Ocram Dance Movement – Италия

Пловдивски Културен Институт

Baroccocò

Продукция: ocram dance movement

Идея и хореография: Marco Laudani

Драматургия: Sergio Campisi

Участват: Letizia Ferlito и  Ismaele Buonvenga

Костюми: Theama for dance

„Да, аз съм“

с участието на Letizia Ferlito

Идея и хореография:  Marco Laudani

„Миниатюра“

с участието на ученици от ОУ Алеко Константинов – Пловдив

Гостуването се осъществява с подкрепата на ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA

Повече информация тук: https://bg.theblackboxfestival.com/marcolaudani2022

Входът е с безплатни покани!

 „Класик Open Air: Музиката под тепетата“

 Опера Пловдив и община Пловдив канят пловдивчани на концерти от поредицата „Класик Open Air: Музиката под тепетата“ на 27 и 28 май на Дановия хълм (Сахат тепе) от 20 часа. Естествен декор на концертите ще е Часовниковата кула в Пловдив, която е сред най-старите в Европа. Музикалното събитие е продължение на инициативата за припознаване на природните забележителности на Пловдив като алтернативни места за култура през летните месеци.

На 27 май почитателите на оперетата ще чуят известни арии от Щраус, Лехар и Калман в концерта „Viva L’Operetta” изпълнение на солистите Евгения Ралчева, Светлана Иванова, Август Методиев и Марк Фаулър. На рояла ще бъде Росица Димова.

В съботната вечер на 28 май „Картини от Piazzolla “ ще потопи зрителите в страстния свят на аржентинското танго в изпълнение на Калоян Куманов – акордеон, Виктория Каридова – цигулка, Ралица Ботева – пиано и Едит Унджиян – вокал.

Проектът „Класик Open Air: Музиката под тепетата“ е част от Културния календар на община Пловдив. Входът е свободен.

„Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“

150 възстановчици от България, Унгария, Румъния и Франция си дават среща под тепетата на фестивала “Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ от 27 до 29 май. Събитието е една от най-мащабните исторически възстановки у нас и се превърна в едно от любимите събития на публиката и гостите под тепетата. Фестивалът има амбицията да „възкреси” историята на Пловдив.

„Пловдив – древен и вечен” започва с дефиле на участниците от Централната поща до Римския стадион на 27 май от 18.30 ч. Официалното откриване е на Римския стадион от 19 часа с участието на Ера балет, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  Ще има и демонстрации на бой между гладиатори.

На 28 и 29 май форумът ще посреща посетителите на традиционно място – в парк „Лаута”. Там участниците ще оформят три лагера – „Античност”, „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”. Ще има демонстрации на бойни практики, стрелба с лък, занаяти.

Входът за всички събития е свободен.


Фестивал Spike Bulgarian Music Showcase

Пловдив посреща световният шоубизнес! На 26, 27 и 28 май 2022 г. близо 200 делегати и музиканти от над 20 държави ще се включат в първото издание на Spike – българската музикална шоукейс конференция! Всеки участник във форума е доказан професионалист в музикалният бизнес. Три дни в активна работа в Пловдив ще прекарат топ музикални мениджъри, артистични агенти, специалисти по авторски и дигитални права и  маркетинг и една голяма красива и артистична група музиканти! Интересът към Пловдив и възможностите, които предлага като културна столица на България е много голям – това доказва списъка от хора, които пристигат за да споделят опита си, но и за да видят уникалните условия за музикален туризъм, които града предлага. Също така, представителите на глобалната музикална индустрия ще се запозная с българската музикална сцена, като акцента е върху младите артисти. През тези три дни в Пловдив ще бъдат и много представители на българската музикална индустрия.

Най-важна част от Spike Bulgarian Music Showcase е музикалната програма! Тя ще тече от 26 до 28 май 2022 г. в три прекрасни музикална клуба в сърцето на Пловдив – Download, Безистен и Temple Bar. Spike ще завърши с концерт на Римски стадион. Всички музикални събития са с вход свободен!

Цялата музикална програма по места и часове можете да видите на тук

https://spikeshowcase.com/bg/schedule/performances/#

Всичко за Spike Bulgarian Music Showcase – профила на участниците,  музикална и културна програма, панелите за дискусии ще бъде публикувана в страницата

https://www.facebook.com/spikeshowcase

Пловдив става сцена на Театъра на сенките от Балканите

За два дни Пловдив става сцена на Театъра на сенките от Балканите. Древното изкуство с над 500-годишна история ще оживее със спектакли на актьори от Гърция и Турция. Гостуването на трупите на Одиссеас Канлис от Солун и Дениз Каралар от Истанбул започва на 26 май с театрално-артистичен празник на открито. От 16 до 18 часа в Цар Симеоновата градина /Виенски павилион/ малки и големи ще се срещнат с актьорите, ще разиграват и ще изработват заедно с тях уникалните плоски кукли за Театъра на сенките. Музика, танци, изненади и награди очакват всички, които споделят празника, организиран от Сдружение „Артевизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив.. На официална церемония ще бъдат отличени и победителите в Конкурса за детска рисунка „Любим герой от приказки и пиеси“.

Празничният маратон продължава на 27 май с театрални спектакли – подарък за пловдивчани. От 16.00 часа в Дома на науката и техниката е спектакълът на актьорите от театър „Карагьозис“, Гърция. В 17.30 часа започва постановката на гостите от театър „Карагьоз“, Турция.

Зрителите и на двете представления ще се потопят в магията на сценични образи и герои от цял свят чрез образователния филм „В света на театралните кукли“.

Всички прояви са по проект „Балкански Театър на сенките в Пловдив“. Събитието е част от Културния календар на града за 2022 година.

Вход свободен!

Започва двудневния фестивал Electric Orpheus

 Започва двудневния фестивал Electric Orpheus в пловдивския квартал „Тракия“. На 27 май /от 18 часа/ и 28 май /от 16 часа/ 2022 г. любителите на рокендрол, психиделика, уейв, електро, гръндж, пост-пънк, индъстриал и др. ще се забавляват с топ банди, които ще представят вдъхновяваща продукция – премиера на новите си албуми и издания за световни и български лейбъли. Организаторите от НПО „Общо бъдеще“ даряват печалбата от фестивала за хуманитарна помощ за Украйна.

Адрес: улица Инженер Асен Йорданов 7, 4023 Южна индустриална зона, Пловдив. Карта

Повече за фестивала Electric Orpheus, следете на сайта му и се присъединете към събитието в социалните мрежи.

Двудневни билети на цена от 65 лева /еднодневен е 45 лева/ можете да намерите онлайн в мрежата на EPAYGO.bg, както и физически на касите на EasyPay в цялата страна. В деня и само на място: 60 лева еднодневен/70 лева двудневен.

Electric Orpheus е част от програма „Наследство“ на „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Събитие от ONE DANCE WEEK

„Кабракимера“ е името на спектакъла на Катарина Миранда (Фокус Португалия), който пловдивчани ще видят на  27.05.2022 от  19:30 часа в Дома на културата “Борис Христов”.

Събитието е част от ONE DANCE WEEK – най-големият форум в България, посветен изцяло на съвременния танц,14-то издание.

„Кабракимера“ е квартет на ролкови кънки, който разказва за технологичното съвремие и физическото съществуване на “скорост”. Това е главозамайващата реалност на “тук и сега”, в която технологиите ускоряват хода на времето до взривоопасни измерения. Дали търсейки начин да не изостанем от събитията, задачите и заобикалящата ни среда, всъщност вече не се движим на ръба на риска? Португалките танцьори отговорят на предизвикателството, като се носят на ролкови кънки, докато неоновите светлинни ефекти открехват пред тях различни пространства и настроения. Наред с пластичните и хипнотични изразни средства и жестове, квартетът чертае екстремна проекция на “другото” тяло и отваря вратата на въображението и фикцията. В сценичното пространство, вдъхновено от скоростните спортове, са закодирани занимания, пресичания и случайни срещи.

Билетите за спектакъла са в продажба онлайн от мрежата на epaygo.bg и на касите на ЕasyPay в цялата страна.

Десето издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest

Юбилейното десето издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи 20 събития. За първи път фестивалното издание ще бъде общо 7 дни в три последователни седмици. Участие ще вземат близо 80 артисти от 12 групи.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Общинска фондация “Пловдив 2019”. Партньор на фестивалното издание е Община Пловдив. Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата.

Програма за следващите дни:

28 – 29 май 2022 г.

Карнавална работилница

Театър на огъня и сенките Fireter

Виенски павилион, Цар Симеонова градина

(с предварително записване на https://www.facebook.com/firetertheatre, подходяща за възрастни, деца и младежи над 14-годишна възраст)

29 май 2022 г., неделя

21:00 – 21:30 ч.

Парад пред публика на участниците в карнавалната работилница на Fireter

Цар Симеонова градина

29 май 2022 г., неделя

16:00 – 17:00 ч.

Работилница за изработване на кукли

Театър „Хамелеон“

Дондукова градина, ул. „Христо Г. Данов“

Работилницата е подходяща за семейства с деца, не е необходимо предварително записване.

Входът за събитията е свободен!

m.filibe.com