Родопската народна певица Златина Узунова навърши 60 години

До имената на големите родопски певици: Радка Кушлева, Валя Балканска, Христина Лютова, Надежда Хвойнева, Бойка Присадова и много други, се нарежда и това на обичаната родопска певица Златина Узунова.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор


Родена е в село Ерма река през 1962 година близо до красивия родопски град Златоград.

Тя е в пети клас, когато баща й я записва в Детско юношеския фолклорен ансамбъл – Смолян с диригент Аспарух Видев и в продължение на три години е негова солистка. След това изучава народно пеене в Националното училище по фолклорни изкуства в село Широка лъка.

От 1981 година до 1987 е солистка в ансамбъл “Родопа” – Смолян. От 1987 година е главен художествен ръководител на народните състави към Дома на народната армия в Смолян, с които печели множество златни медали и награди.1988 година е преломна за кариерата на Златина и тя е приета в хора на уникалния български диригент Здравко Михайлов ”Големите български гласове”. Тук красивият й родопски глас се извисява редом до гласовете на големите български народни певици Стоянка Лалова, Калинка Вълчева, Лили Ганевска .Тя става солистка на хора и негова визитна картичка.С “Големите български гласове” обикаля света: Франция, Германия, Англия, Испания, Португалия, Швейцария, Русия, Малта, Канада, Азорските острови.

Участва във всички издадени дискове на състава.И днес, под ръководството на диригента Илия Михайлов тя е негов солист. От 1999 година отново е приета като солист в Държавен ансамбъл”Родопа” – Смолян, в който работи и днес. Златина Узунова има издаден самостоятелен компакт диск ”Жарава от звуци”,има участие и в записите на дисковете “Родопите – паметта на България”, създаден и записан за “Рожен 2000” и в “Звуковите икони на България”, записан от композитора Стефан Драгостинов през 2004 година, както и в юбилейния диск на НУФИ – село Широка лъка.

Има много записи в различни телевизии, радио Пловдив, Радио София и БНТ. От 2007 година ръководи хоровите състави към Читалище “Христо Ботев” в град Смолян: Детски хор “Орфееви звуци”, Женски народен хор за изворно творчество “Атанас Капитанов” и Октет за народна музика и песни “Никола Кенов”.

За българската народна музика тя споделя: “Това е музиката на нашите прадеди, която трябва много да пазим. Защото всяка песен е изживяна случка на любов, радост или мъка. И е създадена от сърце и душа. Това, което светът не може да си обясни за българската народна музика, е именно мистерята на нашите гласове. Бог би ни наказал, ако унищожим това богатство.”

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев