Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ отбелязва три важни годишнини с тържествен концерт

Идеята е да се покаже другото лице на университета – освен да предава професионални знания, да развива и талантите на хората, които работят и учат в него.

Три важни годишнини – 60 години от създаването си, 300 години от рождението на патрона си Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарская“, ще отбележи Пловдивският университет с тържествен концерт в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Концертът с партньорството на Драматичен театър – Пловдив ще се проведе на 24 май от 11:00 часа. Сред официалните гости, поканени на него, са Президентът на Република България Румен Радев, кметът на града Здравко Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, ректори и заместник-ректори на висши училища в страната и др.

Сценарият и режисурата на концерта са дело на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон – преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“ на най-голямото висшето училище в Южна България. Водещи ще са възпитаници на тази специалност, които са вече артисти на основен трудов договор в различни театри на страната. Идеята е да се покаже другото лице на университета – освен да предава професионални знания, образование и наука, да развива и талантите на хората, които работят и учат в него, съобщиха организаторите на проявата.

В програмата на концерта ще участват студенти от 4 елитни специалности – „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Като изпълнители ще се включват и техните преподаватели – проф. д-р Александър Илиев – корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, проф. д-р Веселин Койчев – лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени”, д-р Майя Бошева – преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и др.

Гостуват струнен квартет „Интро“, а студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще подарят изпълнение на Тракийски танц по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.

m.filibe.com