Съдът: Има нови доказателства за пране на пари за „Хемус“ с високопоставени служители

Софийският градски съд отказа на обвинения за пране на пари за магистрала „Хемус“ Борислав Колев да го освободи с по-лека мярка за неотклонение и потвърди „домашен арест“.

В мотивите към решението си съдебният състав посочва, че от наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на бившия футболен съдия Колев към престъплението.

„Няма нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции“, мотивира се съдът.

Съдебният състав приема, че все още е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или оспорено от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ 5 от магистрала „Хемус“. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

По това разследване МВР и прокуратурата влязоха в сблъсък в края на миналата година. От държавното обвинение обвиниха вътрешното ведомство в натиск и дори образуваха разследване срещу директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Според МВР прокуратурата съзнателно опорочава разследването.

В края на март министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че главният прокурор Иван Гешев би трябвало да направи искане за сваляне на имунитета на бивши министри по едно от разследванията за строителството на магистрала „Хемус“.

Тогава Рашков не спомена имена на възможни бивши министри, но от изказването му се разбра, че има предвид ръководителите на вътрешното министерство – Христо Терзийски и Младен Маринов, които сега са народни представители от ГЕРБ./Дневник/