Дипломати от Гърция и Турция откриха изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“

Фотоизложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ в Цар Симеоновата градина стана повод за среща на дипломати и общественици от Гърция, Турция и България.

Проявата е част от проекта „Балкански театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

За официалното откриване в града под тепетата дойдоха секретарят на Посолството на Гърция в България Константинос Фасулис, завеждащият Бюро „Публична дипломация“ Наталия Стенимахити, вицеконсулите на Генералното консулство на Турция в Пловдив Халит Таръ и Айше Саваш.

Думи на приятелство, взаимност, добросъседство и респект към културите на балканските народи прозвучаха от страна на г-н Фасулис и г-н Таръ.

Много емоция за присъстващите донесоха и думите на председателя на Гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост“ Янис Лиолиос.

„Поздравявам организаторите от „АртеВизия“ и Община Пловдив за тази прекрасна инициатива. Нашето сдружение „Аристотел“, не е нищо повече от това, което описва името на организацията „Културен мост между България и Гърция“. Не се познаваме на Балканите достатъчно, а колкото повече се познаваме толкова повече генерираме мир, обич, развитие, прогрес. Това е нашата мисия, определено това е и посланието на тази изложба. Само че е по-мащабна и по-голяма, тъй като се включва и трета динамика – голямата турска култура, Родината на Театъра на сенките, сподели г-н Лиолиос. И още – „Турският Карагьоз и гръцкият Карагьозис в Пловдив, в центъра на България! Какво огромно уважение от страна на България към съседите“, благодари на организаторите той.

Спонтанно прозвуча и рефрен от гръцката песен на композитора Дионисис Савопулос, чиито корени са от някогашния Филипопол и днешен Пловдив.

Откриването на изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ бе украсено и от изпълнения на талантливите деца от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“.

Експозицията може да бъде видяна от пловдивчани и гости на града до края на месец май в Цар Симеоновата градина.

m.filibe.com