През юни в Търговище ще се проведе Регионалният събор в подготовка на „Копривщица 2022“

През юни в Търговище ще се проведе Регионалният събор в подготовка на „Копривщица 2022“.

     

  

novini
Да запазим уникалния български фолклор


Това съобщиха от Областната управа след работна среща по подготовката и участието на състави за автентичен фолклор от региона за участие в 12-то издание на Националния събор за народно творчество през август.

Срещата бе водена от заместник-областния управител на Търговище Десислава Петрова. Участваха представители на петте общини в обхвата на областта, на читалища и на ОД на МВР-Търговище. Обсъдено бе писмо от Министерство на културата във връзка с условията, изискванията и логистиката за провеждане на мащабния събор.

Решено е до 13 май общините да подадат в Областна администрация своите предложения за представители в регионалното жури, което ще включва и специалисти от БАН – София. До 20 май ще се подават заявки от самодейци за участие в регионалния етап. Предвижда се регионалният събор да се проведе на 11 или 12 юни в областния град.

До 1 юли екип на Областната администрация в Търговище трябва да представи в Министерството на културата списък с класираните участници за събора в Копривщица, оформен по решение на регионалното жури.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев