Новоселският ансамбъл „Гъмза“ с награда от фестивала „Хорцето на дефилето“

С втора награда от националния фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“ в град Мездра се завърна новоселският ансамбъл за изворен фолклор „Гъмза“ при НЧ „Земеделец-1874“.

     

  

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Две читалища от Новоселска община взеха участие във фестивала и бяха единствените представители на Видинска област – новоселското и флорентинското със своя танцов състав „Флорентиана“.

Състезателен характер имаше само надиграването на Тракийска ръченица, в което двойката на Ново село Милена Читакова и Румен Джагаров завоюва второ място. Първо място заеха танцьорите от танцов клуб „Българка“ от гр. София, а трето – младите надежди на гр. Бяла Слатина. На сцената в Мездра се представиха около 30 самодейни състави и танцови клубове, изучаващи български народни танци от Видинско, Монтанско, Врачанско и София. Всички получиха грамота за участие и плакет.

Новоселските самодейци се представиха с четири хорá от различни области – Родопско, Добруджанско, Шопско и северняшката Шира. Най-младият състав на „Флорентиана“ представи местните хорá „Сватбен данец“, „Остороя“ и ритуалния танц „Перина“. И пред двата състава в близките дни предстоят отговорни изяви. Ансамбъл „Гъмза“- Ново село ще участва в концерта, посветен на 150-годишнината на новоселското училище „Св.св. Кирил и Методий“ на 11 май.

Танцов състав „Флорентиана“ след десетина дни ще бъде в съседна Румъния на самостоятелен концерт. Присъстващите бяха зарадвани с участието на народните певци Светлин Миланов, роден във Видин и Евелина Александрова, внучка на новоселския художник Иван Тодоров/Гуджо/, както и с приятелски състави от Сърбия.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев