Кирил Петков обяви пълна проверка на „Балкански поток“

„Ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Южен поток“. Това обяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков. По-късно от преслужбата на МС обясниха, че премиерът е направил лапсус и всъщност е имал предвид „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“.

„Този тип проекти са пример как корупцията се използва като инструмент за външна политика от страна на Путин. Според западните партньори на България корупцията е основен инструмент за влияние на Владимир Путин в нашия регион и в Европа“, заяви Петков.

Стартиралият преди десетина години проект „Южен поток“ бе прекратен. Той предвиждаше тръбата с руски газ, минаваща по дъното на Черно море, да излезе на българския бряг. След като ЕК не даде одобрение, Русия се разбра с Турция газопроводът да излиза на нейна територия. Така се роди „Турски поток“. А Бойко Борисов нагърби България с изграждането на продължение на Турски поток през нашата страна и нарече продължението „Балкански поток“. Целият газопровод е резервиран от „Газпром“ и през него тече само руски газ, при това транзитно – всичко отива към Сърбия и Унгария, а единствената полза са България са мижавите преносни такси.

Премиерът Петков потвърди пред министрите новината за двата танкера с втечнен газ, договорени по време на визитата му в САЩ. „Доставките ще пристигнат през юни на цени значително по-добри от цените на „Газпром“ и цените на европейските пазари в този момент“, каза Петков. Министерството на енергетиката ще продължи преговорите за дългосрочни договори за доставки.

Премиерът определи като „огромна победа“ новият източник на газови доставки за България. „За нас най-важонто е българите да имат най-добрите цени,сигурни доставки и доставчици, които не променят едностранно условията“, каза Петков.

На днешното заседание правителството ще разгледа изпращането на искане до Европейската комисия да ни бъде разрешено да намалим акциза на електроенергията и на природния газ като антиинфлационна мярка./Сега/