Две години от смъртта на голямата родопска народна певица Христина Лютова

Известната родопска певица Христина Лютова е родена на 24 май 1940 година в град Смолян.

     

  

novini
Да запазим уникалния български фолклор


Потомка на прочути родопски родове, тя от малка израства с родопската народна песен.

Наследява любовта към народната музика от баща й, който е бил певец и от дядо си Георги Лютов, който пеел исторически песни. На 20 години постъпва на работа в ансамбъл „ Родопа” Смолян и в продължение на 30 години обикаля с него целия свят.

Певицата притежава уникален плътен и силен нисък глас, който те кара да настръхнеш, когато чуеш красивите й и изпъстрени с цветове песни, наподобавящи на богато родопско халище. Затова и песните й са незабравими – чуеш ли ги веднъж, те завинаги завладяват сърцето ти.За родопската народна песен Христина споделя:” Да пея, да нося радост на хората – това е моето щастие – и добавя – тук пеем повече лирически песни, природата настройва към това”.Събрала е над 400 песни а над 40 нейни песни са записани в Златния фонд на БНР.

Гласът й е пленявал публиката навсякъде по света: Германия, Франция, Унгария, Русия, Холандия, Мексико, Беларус, Гърция, Чехия, Корея, Куба ….Стремежът й да представи родопската песен по нов и уникален начин, я провокира да създаде прекрасното каба трио „ Родопея”.Пяла е на сцените на съборите на Рожен, Копривщица, а през 1968 година на събора-надпяване „

Прослава на хайдутството” в местността Агликина поляна получава Златен медал. Участва в популярния народен хор „Големите български гласове” с диригент Здравко Михайлов. Дъщеря й Мариана Павлова наследява дарбата й и участва в известния фолклорен квартет „Славей”.

Най-обичаните песни от репертоара на Христина Лютова са : „Планино стара планино”, „Мъри Тудоро”, „Рафинка болна легнала”, „Брала мома ружа цвете”, „Йе ми подай мари”, „Забурил бех”, „Росни ми, росни, росице”, „Забурила Ена”, „Горице, горо, зелена”, „Стано, мари” и много други… Години наред живее в София, но никога не забравя красивата Родопа планина и нейните земляци.

За родния си град Смолян, тя споделя:

„Там винаги се зареждам с положителна енергия и чистия дух на родопчаните. Силата на родопчанина идва от планината, тя е поетична планина, хората са много мили и гостоприемни. Родопчанинът е свикнал с песента и гайдата – през годините това е било неговото верую и то продължава да бъде. Срещам се с хора на различна възраст и виждам, че фолклорът не е спрял да съществува – народната песен продължава да се пее в Родопите.

Тя е идентификационният код на всеки родопчанин. Затова вярата и самочувствието ми са големи. Фолклорът ни дава голяма сила и аз знам, че той винаги ще представя достойно България пред света”.

Разделихме се завинаги с голямата родопска певица Христина Лютова на 12 май 2020 година, но песните й ще останат вечни, а неповторимият й глас завинаги ще топли сърцата ни.

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев