Премиерът разговаря със съветника по национална сигурност на Байдън

Министър-председателят Кирил Петков се е срещнал днес във Вашингнон със съветника напрезидента Джо Байдън по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан, събщи пресслужбата на правителството. Преди посещението в Съвета по национална сигурност на Белия дом премиерът е бил в Държавния департамент на САЩ, където е разоварял с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О’Браян.

На делегацията, в която участват министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на отбраната Драгомир Заков и от заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, предстоят разговори в Конгреса и в Световната банка.

    Според съобщението в Държавния департамент Петков е представил мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа, действията за енергийна независимост на България и диверсификация, особено след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“.

    Премиерът потвърдил „категоричната българска позиция по отношение на руската агресия“, говорил за хуманитарната помощ, която страната ни оказва, и за решението на парламента за предостаяне на военно-техническа помощ на Украйна.

    Петков е във Вашингтон по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген за участие в „лидерска среща на най-високо ниво“./Дневник