Кирил Петков договори в САЩ втечнен газ на цени по-ниски от руския

Премиерът Кирил Петков е договорил в САЩ доставки на втечнен газ за България на цени по-ниски от тези на руското синьо гориво. Доставките може да започнат още от юни. Това съобщи правителствената пресслужба след проведена среща на министър-председателя с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдили стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни, се казва в съобщението.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

„Беше прекрасно да посрещнем българския премиер Кирил Петков днес в Белия дом. Съединените щати остават благодарни за силния съюз и топлото приятелство между нашите две страни“, написа в Туитър вицепрезидентът на САЩ Камала Харис./Сега/