Временна изложба „Яйцето” в зала „Съединение“

На 13 май (петък) от 18:00 часа в зала „Съединение” на площад „Съединение” 1 ще бъде открита изложбата „Яйцето”.

Временна изложба „Яйцето”
Локация:
Зала „Съединение” на пл. „Съединение” 1
Откриване: 13 май (петък) от 18:00 ч.

Вход свободен на 14 май, 18:00 – 23:30 ч. за Европейската нощ на музеите
Вход свободен на 18 май, 9:00 – 18:00 ч. за Международния ден на музеите

На 13 май (петък) от 18:00 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” 1 ще бъде открита изложбата „Яйцето”. Тя е специалната инициатива на Регионален исторически музей – Пловдив за Международния ден на музеите (18 май) и Европейската нощ на музеите (14 май) и представя личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова и културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив. Изложбата ще бъде открита от д-р Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив, а официалното откриване включва публична лекция от д-р Ваня Велкова и музикална програма.

За различните народи яйцето е символ на ново начало, нов живот, раждане, християнство, възкресение, безсмъртие, плодородие, безкрайност, сила, здраве, любов, дете… То е обект, разгръщащ безкрайната фантазия на хората, които го превръщат както в произведение на народното, така и в произведение на модерното изкуство. Яйцето е ритуален предмет със силна символика, която идва от дълбока древност и продължава в бъдеще. С него са свързани традиции и празници по целия свят.

Културните ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив, които също ще бъдат включени в изложбата, са великденски яйца, подарени през 1939 година на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/348957060428599/

m.filibe.com