С изложба и награждаване в къща „Хиндлиян“ приключи 21-ия Национален пленер “Традиция, екология, творчество”

За двадесет и първи път в Пловдив се проведе Национален пленер “Традиция, екология, творчество” с участието на ученици, които имат дарби и умения в областта на изобразителното изкуство.

Националният пленер дава възможност на младите художници да изявят таланта си, да осъществят творчески и лични контакти и да се запознаят с традициите на българската култура.

Организатори на пленера, включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН, са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. Пловдив и СУ „Св. св. Кирил и Методий” – традиционен домакин на престижната проява.

“Традиция, екология, творчество” се осъществява с подкрепата на община Пловдив и генералното спонсорство на А1. За поредна година партньор на събитието е Общински институт “Старинен Пловдив”, който отвори вратите на къща „Хиндлиян“ и предостави красивите пространства за експониране на представителната изложба с творбите от пленера.

Тази година от 2 до 5 май, ученици и преподаватели от осем града на България пристигнаха в града под тепетата, за да творят и да усетят духа на Пловдив, който освен с впечатляващата си история и архитектура, е известен като Града на художниците, в който са творили едни от най- добрите български творци като Златю Бояджиев, Димитър Киров, Георги Божилов – Слона и др.

Дворът на къща „Хиндлиян“ днес стана сцена на заключителната церемония и награждаване на отличените творби по възрастови групи. Домакините от СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив бяха подготвили музикално-танцова програма, с която поздравиха гостите и участниците в пленера. През настоящата година учебното заведение чества 50 години от основаването си, а месеците април и май са изпълнени с множество събития по този повод.

Специалните награди и поощрения на най-изявените ученици от Добрич, Елин Пелин, Пазарджик, Варна, Панагюрище, Велико Търново, Шумен, село Гара Елин Пелин и Пловдив бяха връчени от Нели Спасова, старши експерт към РУО – Пловдив, Димитър Караилиев – зам.- кмет на район “Западен”, Елена Дигбоюшка – председател на журито и представител на ДПХ и доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Награди бяха връчени и от дългогодишните партньори на СУ “Св. св. Кирил и Методий” –“Булекопак” АД и “ТАФпринт” ООД.

Експозицията с творби от 21-ия Национален пленер “Традиция, екология, творчество” може да бъде разгледана в къща „Хиндлиян“ до 5 юни 2022 г. (в установеното работно време на обекта).

Входът е свободен.

m.filibe.com