Фестивал „Приятели чрез танца” в Перник

20 танцови колектива от страната взеха участие в проведения в Перник фолклорен танцов фестивал „Приятели чрез танца”.

     

  

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Надиграването води началото си от 2014 година.

Негов организатор е танцова къща „Приятели чрез танца” към сдружение „Дай, бабо, огънче”, с подкрепата на Община Перник.

Фестивалът се състоя на площада в града и започна с дефиле на участниците.

Над 300 танцьори заедно играха характерните за този край хора – селско граовско, четворно шопско и самоковско, или както е по- познато в Пернишко – сватбарско хоро. Всеки един от участващите колективи представи и самостоятелно по избор две хора, едното от които автентично.

„Танцовият фестивал е създаден с цел популяризирането и съхраняването на българския танцов фолклор, като се дава възможност на колективите в района Югозапад и Северозапад, да могат да имат изява и публична реализация”, каза Йовчо Георгиев от Инициативния комитет.

Събитието няма конкурсен характер. Всички групи получиха плакети за участие.

Връчваната по традиция награда от кмета на Перник – тъпан – тази година отиде при ансамбъл „Родолюбие” от Кюстендил, а художественият ръководител на ансамбъла Симеон Васев бе отличен и с плакет на името на хореографа Йордан Янакиев.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев