Отбелязваме Международния ден на прегръдката

На 21 януари светът отбелязва един необикновен празник – Международния ден на прегръдката.

Той е основан в САЩ през 1986 г. под името Национален ден за прегръщане (National Hugging Day), а след това стремително се разпространява по света.

Според създалата се вече традиция, днес можете да прегърнете и съвсем непознат човек. Независимо че празникът е отскоро, вече е трудно да се издири в чия глава се е появила идеята за подобно „близко“ празнуване на 21 януари и защо точно тази дата е избрана за идеята.

Смята се, че инициатори на празнуването са студенти. В този ден момчета и момичета се прегръщали един друг без какъвто и да интимен подтекст.

В последните години Денят на прегръдката се отбелязва с различни флашмобове с различни сценарии. Според една своеобразна легенда, когато се прегръщат, хората обменят душевна топлина. Важно е да се отбележи, че съществува и още един Ден на прегръдката, който датира от 70-те години на 2- век. Януарският ден обаче е по-известен и се празнува в значително повече страни.

Според психолозите, хората които искат да ви прегърнат, искат да изпитат чувство за сигурност, комфорт и любов. Помислете само – прегръдките ни съпровождат през целия ни живот. Ние прегръщаме приятели и роднини, когато се срещаме, след раздяла; прегръщаме се, за да изразим радост и благодарност.

И още нещо – празнуването на 21 януари не изисква никакви материални разходи, това не ви е комерсиалната Коледа или Денят на влюбените.
Достатъчно е само да прегърнете тези, които решите, че заслужават това.

Подарете на близки, роднини, приятели и любими хора една прегръдка в знак на вашето отношение към тях, покажете им искрените си чувства. Не струва нищо, а е безценно!

www.anna.bg