Събрано, Христо Фотев

СЪБРАНО
Христо Фотев

Стр.   272
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-954-515-571-0

Христо Фотев (25.03.1934 – 27.07.2002 г.) е не просто един от най-даровитите ни и лирични поети, но е истинско явление в изящната ни словесност. За мнозина творчеството му е еманация на представата за поетична стихия, а самият той – синоним на понятия като „море“, „любов“ и „Бургас“. Още дебютната му стихосбирка „Баладично пътуване“ (1961 г.) му отрежда почетно място сред галерията с шедьоврите на любовната ни поезия, а всичките му по-късни творби са обвити в ненадминат бохемско-романтичен ореол.

Биографията му е пълна с парадоксални обрати – роден в Истанбул, живял в бежанската махала на Бургас, плавал с риболовен кораб, работил като художник в стенописно ателие и като редактор на фабрична многотиражка, а след това – вече като член на СБП – става драматург на бургаския театър „Адриана Будевска“ и главен редактор на литературния алманах „Море“. Автор е още на стихосбирките „Лирика“ (1965), „Обещание за поезия“, „Литургия за делфините“, „Спомен за един живот“, „Венецианска нощ“ и „Словесен пейзаж“. Удостоен е с няколкократно с Литературната награда на Бургас и с приза „Златен Пегас“, а посмъртно на името му е учредена Национална награда за поезия, връчвана на рождения ден на поета.

Настоящият том събира всичките му творби, дори онези, които не са били включвани в книжни сбирки, а са били публикувани единствено в периодичния печат