Кампанията „SOS Българска роза“ подпомага розопроизводителите в България и през 2022-ра година

След като разпределиха малко над 55 хиляди лева на 164 бенефициенти, от сдружение „SOS Българска роза“ обявиха, че кампанията продължава и през 2022 година.

Целта е да се подпомогне процесът по осигуряване на работна ръка за розобера, да се възстановят изоставени масиви в Карловската котловина и Средногорието и да се осигурят по-добри условия на розопреработвателите по време на активния сезон.

„Хората ни се довериха, успяваме да се обединим около общи позиции и това ни прави и по-успешни в разговорите с държавата и институциите. Разчитаме и на колегите от другите браншови организации да поддържаме добър диалог и да работим активно заедно по всеки от проблемите на сектора“, заяви председателят на „Българска розова долина“ Владимир Стоянов.

Държавата отпусна средства за розопроизводители и преработватели по две програми през 2021, които обаче не бяха добре усвоени. Според сдружението причината е, че не са били адекватно насочени към нуждите на бранша.

Затова през 2022 от „Българска розова долина“ ще настояват за обвързано финансиране на розопроизводителите – на килограм реализиран розов цвят, а не на декар, каквато е практиката до момента.

www.radioplovdiv.bg