За кого бие камбаната, Джон Дън

ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА
Джон Дън

Стр.    208
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-759-663-2

Знаменитият метафизически поет и проповедник Джон Дън е съборен на легло от тежка болест, която го отвежда до границата на смъртта. Опитни специалисти, включително личните лекари на краля, се затрудняват да открият причината на заболяването и да проведат лечение. Пациентът е напълно изтощен, няма сили да продължи редовните си проповеди в храма и е обзет от мисли за края. Най-лошото постепенно отминава.

Първото, с което се захваща след това, е да опише възникналите по време на болестта преживявания и размисли. Тези изповеди излизат от печат в книга, озаглавена „Богопосвещения по внезапни поводи и различните степени на моята болест“, която става най-често издаваното и цитирано произведение в проза на големия поет, неговото духовно завещание. Сега излиза за пръв път на български със заглавието „За кого бие камбаната„, ключова фраза в книгата.

Джон Дън (1572 – 1631) е роден в Лондон в семейството на католици нонкомформисти, които не се отказват от вярата си. Майка му е от рода на сър Томас Мор, екзекутиран заради отстояването на независимостта на Църквата от кралската власт. На единайсет Джон започва следването си в Оксфордския университет, а три години по-късно го продължава и в Кеймбридж.

В ранните си години Дън пише любовна лирика, сатири и епиграми, както и парадоксална есеистична проза. По-късно става декан на централната лондонска катедрала „Св. Павел“ и създава възвишена и екстатична религиозна поезия.