От библиотеката на мама: „Топлата ръкавичка“ от Ангел Каралийчев

Обичаната приказка се завръща точно за Коледа


Има ли по-хубав новогодишен подарък от топли вълнени ръкавички, изплетени от мама? Може и да има, но за Тошката това е най-чудесната изненада в празничната нощ. Момчето ги нахлузва и отива на пързалката. А там, там се случват много интересни срещи. Бързо отваряйте книжката, за да разберете какво става на пързалката!

Ангел Каралийчев (1902–1972) е е български писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца. Работи като редактор и сътрудник в няколко периодични издания и издателства. Пише разкази, пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди.
През 1974 г. посмъртно му е присъдена Почетна грамота на името на Андерсен за една от най-обичаните му книги, „Приказен свят“, и е вписан в почетната книга „Ханс Кристиан Андерсен“ от Международния съвет за детско-юношеска литература.

Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни, както на изкуството на книгата. Работи в областта на графиката, живописта, стенния художествен текстил и сред основоположниците на българския комикс.

Автор е на илюстрациите в книги като „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и много други.

Неговият илюстраторски талант е оценен в световен мащаб – сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва; носител е на Голямата за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев; бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“. През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата.

През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата.

„През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели.“

m.filibe.com