„Завърналите се“ – ново заглавие от AMG Publishing

„Завърналите се“ представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория.

Всички те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съвсем съзнателно са решили да се завърнат в родината си. Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома.

Запознайте се отблизо със:
Стойко Станев, Весела Димитрова, Мария Цачева и Антон Митов, Адам Иванов, Росица Георгиева, Виктор Жечев, Виолета Велчева, Вилияна Малева, Борислав Петров, Теодора Алексиева, Николая Кръстева, Милен Илиев, Екатерина Лашова, Радина Попова, Асен Кехайов, Нели Манова, Димитър Ташев, Ваня Бонева, Евгений Бенчев, Йонел Илиева, Робърт Желязков

Петя Кертикова е журналист, водещ на новини и автор на телевизионната поредица „Завърналите се“. Започва кариерата си в редакцията на българската телевизия BiT в Чикаго, САЩ, след което се премества в редакцията на медията в София. През 2018 г. става част от екипа на телевизия Bulgaria ON AIR, където продължава своята авторска поредица и води новинарските емисии.

Родена и израснала в Русе, Петя е дългогодишен състезател по лека атлетика. Носител е на редица златни медали, купи, грамоти и отличия и е бивш шампион на България в дисциплините 800 м, 1500 м и 3000 м гладко бягане. През 2005 г. се класира на 4-то място на 3000 м гладко бягане на Европейския младежки олимпийски фестивал в Линяно, Италия. Завършва средното си образование в спортно училище „Майор Атанас Узунов“ в родния си град. Печели спортна стипендия за обучение в Southern Methodist University (SMU) в Далас, САЩ, където придобива бакалавърска степен по телевизионна журналистика.

В края на 2016 г. се присъединява към отбора на „завърналите се“ в България. Петя е един от героите на книгата „Хората, които променят България“ (AMG Publishing, 2019) на Даниел Пенев. Постига най-голямата си победа досега на 21 април 2021 г., когато става майка на Йоан.

Отзиви за книгата

„Завърналите се“ е продължение на емигрантската тема, започната още през 2014 г. от Петя Кертикова. В онзи период тя отразяваше живота на българите в Чикаго за BiT – българската телевизия, която целеше да свърже българите, независимо в коя точка на света се намират. Петя продължи да развива емигрантската тема след завръщането си в България в края на 2016 г. В тази книга тя проследява пътя на част от онези българи, които, подобно на нея, завръщайки се в родината, обогатяват плодородната почва на България с наученото в чужбина.

Ралица Василева
преподавател по журналистика в University of Georgia (UGA)
директор „Новини“ на BiT в Чикаго (2015 – 2018)

С Петя се запознах в Чикаго, където по онова време бях на турне, а тя работеше за BiT. Моята артистична кариера винаги ми е давала поводи да се срещам с изключително интересни хора. Петя пожела да ме интервюира за телевизията. В разговора ни усетих, че със сърцето си тя никога не е напускала България. По-късно се видяхме отново, този път на родна земя, в телевизия Bulgaria ON AIR. Тя без колебание прие поканата ми да бъде водещ на деветото издание на спектакъла „Нощ на звездите“ през 2019 г. и се справи блестящо с тази роля. Сигурен съм, че книгата ѝ ще помогне на много българи да променят в положителна посока мнението си за възможностите, които държавата ни може да предложи за тяхното професионално развитие.

Енчо Керязов
акробат и еквилибрист, основател на Фондация „Енчо Керязов“

Да се завърнеш, често пъти е по-трудно, отколкото да тръгнеш. Заминаванията винаги са лични; прибирането е акт към общността. Това успява да улови по великолепен начин журналистката Петя Кертикова в своята поредица „Завърналите се“. Историите ѝ бележат най-старото ново запознанство на Земята – това на емигранта с родината му. И на родината с емигранта, естествено. И когато тази среща донесе усещане за пълнота и у двете страни, значи целият път е имал смисъл. Горещо ви препоръчвам да влезете в тези емоционални истории. И да разкажете своите собствени. В това е същината на живата ни история.

Драгомир Симеонов
журналист и водещ

Петя е атлет, любяща майка и момиче с мисия. Тя е една от най-позитивните личности, които познавам. Радвам се, че животът ни срещна, защото колкото повече пламъчета като нея горят в България, толкова повече ще успяваме. Тя се опитва да прави света по-добър. И ѝ се получава! Хората, като героите на историите на Петя, които обикалят света и се завръщат тук с обогатен житейски опит, ни провокират да погледнем на България с други очи. Защото от народ, населяващ тези земи от 1300 години, има какво да се научи.

Краси Георгиев
ултрамаратонец с кауза и мотивационен лектор

m.filibe.com