Стаено зло, Лиз Нюджънт

СТАЕНО ЗЛО
Лиз Нюджънт

Стр.    367
Цена: 17.90 лв.
ISBN:  978-954-365-241-9

Ново издание на разтърсващия шедьовър „Стаено зло“на Лиз Нюджънт, безспорната кралица на интелигентния психологически трилър

“Напрегнат, опъващ нервите, донякъде готически трилър,

в който напрежението се покачва до почти непоносими висоти… невъзможно е да спрете да четете. Блестящо написан, изключителен роман”.

Мариан Кийс

 “Приковаващ психологически трилър с финал, който не може да забравите дълго след като сте затворили последната страница.”

   Айриш Таймс  

 Съпругът ми не искаше да убие Ани Дойл, но лъжливата уличница си го заслужаваше.

 На пръв поглед всичко в живота на Лидия Фицсаймънс изглежда перфектно – тя е съпруга на уважаван съдия, майка на любим син, стопанка на прекрасно имение в Дъблин. Тази красива къща обаче има своите смущаващи тайни. Семейството е принудено да крие нещо немислимо за хора с тяхното обществено положение – убийството на млада жена.

За Лидия обаче това не е непреодолим проблем. Тя никога не би се оприличила на жертва и ще направи всичко по силите си, за да предпази своето семейство от неизбежните сътресения. Най-вече ще се постарае синът й, Лорънс, да не разбира нищо.

За късмет на Лидия жертвата е типично проблемно момиче и затова от полицията решават, че тя е избягала. Но нейната сестра Карън отказва да приеме това твърдение и е обсебена от идеята да я открие. Тайната, свързваща двете семейства, намиращи се в двата края на социалната стълбица, заплашва да изплува на повърхността, докато нещата излизат от контрол и всичко ескалира до спираща дъха кулминация.

Според Сънди Мирър романът на Лиз Нюджът е задължителен за почитателите на Рут Уеър и Джилиън Флин и е „неустоимо зловеща история, брилянтна и страховита“. Обсебващият сюжет е изпълнен с изненадващи обрати, които генерират непрекъснато напрежение. Изключителен, безмилостен и напълно завладяващ,  „Стаено зло“ шокира и запленява не с кръвопролития и убийства, а с трагичната способност на обикновените хора, изправени на ръба на отчаянието, да вършат ужасяващи неща, отклонявайки се далеч от обичайното.

Нюджънт притежава таланта да се рови в най-мрачните кътчета на човешката природа и да изкара на повърхността черните петна, скрити във всеки от нас. Никой от героите й не е съвършен, но това не означава, че няма да им симпатизирате и да се вълнувате за съдбата им. „Тя пише хипнотизиращо и създава първокласни образи на социопати, както никой друг, и не се притеснява да поднесе наистина шокиращ финал. „Стаено зло“ е история, която не трябва да пропускате“, съветва известният радиоводещ Рик О‘Шей.

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като сценичен мениджър на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал „Fair City“. Освен това е автор на няколко радио поредици.

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз „Разкриването на Оливър“, който моментално жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. „Разкриването на Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин.

Вторият й роман „Стаено зло“ излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза от там в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги. За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината.  Тя е удостоена и с наградата „Жена на годината“ в областта на литературата за Ирландия от списание „Татлър“ през октомври 2017 г.

Освен автор на бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард МакКълоу, музикант и звуков режисьор.