Защо в България антиваксърите станаха мнозинство

Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса, а и от ваксина срещу лъжите и дезинформацията. Защото България доказа, че дезинформацията убива. Съвсем буквално.

Една жена се ваксинирала и два дни след това умряла. Не Ковид е проблемът, а ваксините. Това разказала българска учителка на учениците си в час. И тъй като децата по правило приемат безкритично всичко, което чуят от учителите си, е съвсем разбираемо дете да се притесни, че родителите му ще умрат, защото са ваксинирани. Но не само децата приемат безкритично дезинформацията, а явно и много български учители. Вирусологът проф. Радка Аргирова, която участва като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията, разказа, че ѝ се налага да отговаря на въпроси като „Колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „Колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“.

Фактите

България има имиджа на най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. А според статистиката за разпространението на коронавируса България е не само с най-ниска степен на ваксинация, но и се бори за “титлата” за най-висока смъртност. Това добавя стойност към друго клиширано определение – за най-бързо топящата се нация.

Основна причина за рекордно високата смъртност е твърде ниското ниво на ваксинация. Смазващата част от населението стои на позицията на учителите от горния пример и отказва да се ваксинира – макар данните от цял свят да показват, че смъртността е в пъти по-ниска в страните с по-високо ниво на ваксинация. В Австрия например, където са ваксинирани около 62% от населението, смъртността е 1,58 души на 1 милион, а в България, където ваксинираните са около 22%, смъртността е 18,33 души на милион.
Последната версия на антиваксърите, разпространявана и от политици, гласи, че високата смъртност се дължи на лошото състояние на здравеопазването в България. Елементарната проверка показва, че няма страна с по-високо ниво на ваксинация от България, където да има по-висока смъртност – без значение на кое място е в индекса за качество на здравеопазването.

Причините

От началото на годината България се намира в предизборна ситуация. И само две партии до този момент не са си позволили да използват фалшиви новини в битката за гласовете на мнозинството неваксинирани.

А иначе за разцвета на антиваксърството има много причини. Освен предизборната безотговорност, една от тях е ниското ниво на функционална и медийна грамотност. А тя е основната бариера срещу лъжите и дезинформацията.

Сегашното превземане на общественото мнение от дезинформацията не е първият пример в последните години – и няма да е последният. По същия начин големи групи бяха убедени, че с Истанбулската конвенция ще се въвежда трети пол, а Стратегията за детето цели отнемането на деца и изнасянето им в чужбина. Част от Фейсбук групите и „мозъците“ зад трите дезинформационни кампании са едни и същи.

Тези дни в европейски доклад Русия за пореден път беше посочена като източник на кампанията срещу западните ваксини. Този път акцентът на доклада е, че системната дезинформационна кампания в руските медии, целяща да подхрани на Запад съмненията относно ваксините срещу Ковид-19, е дала обратен резултат, тъй като броят на смъртните случаи в Русия се увеличава до рекордни стойности. С други думи: дезинформацията убива. Съвсем буквално.

Не ни е виновна само Русия

В българския случай обаче не е виновна само Русия. Отговорност носят и партиите, печелещи гласове с цената на трупове. Отговорност носят и медиите, които трупат кликове, представяйки тезите на “учени” и говорещи глави, които отдавна са компрометирани. Отговорност носят и трите правителства тази година, които не намериха смелост и мотивация да проведат истинска и навременна информационна кампания за ваксинацията. И тъй като липсата на информация не търпи вакуум, “отговорите” на въпросите за ваксинацията бяха дадени от дезинформацията. Един от малкото действащи методи срещу дезинформацията е повтарянето на коректната информация. Но такава кампания няма.

И така стигнахме до едно адски разделено общество, в което антиваксърите са мнозинство. Те настояват, че имат право на мнение и не се страхуват да го налагат с крясъци по площади, медии и социални мрежи. Мнението не е факт, но невярна информация, подадена по изпитан от векове метод, се превръща в мнение, което в главите на мнозинството е равно на факт. В психологията и военните учебници по дезинформация са добре описани способите, чрез които прочетеното и чутото неусетно се превръща в твое мнение, в извод, за който си мислиш, че сам си стигнал до него. Не е трудно. Подсъзнанието се мотивира от чувства, от емоции, не от знание. Затова се използват и такива фалшиви новини, че носенето на маски и тестовете вредят на децата, а ваксините срещу Ковид-19 водят до безплодие.

Урок за силата на дезинформацията може да се вземе от Украйна, която си даде сметка, че важен фактор за лесната анексия на Крим и за все още тлеещите конфликти в Донбас беше нивото на дезинформация и ниската медийна грамотност. От няколко години там се правят опити за повишаване на медийната грамотност и изграждане на критично мислене още в училищна възраст.

Ваксини срещу дезинформацията

Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса, но и от ваксина срещу дезинформацията. Иначе бъдещето на България ще продължи да бъде мрачно, а тази успешна кампания няма да е последната.

Само за последната седмица в България са починали 885 души. 95% от тях не са били ваксинирани. И въпреки този факт лъжите за ваксините са се загнездили в общественото съзнание. Както са се загнездили и лъжите за “джендър” конспирацията. Както са се загнездили и още куп други небивалици и предразсъдъци./radio DW-BG/