Българският емигрант Ивайло Георгиев е влюбен в Родопите и родопската каба гайда

Ивайло Георгиев живее в Англия от повече от 10 години.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Преди месеци по време на пълния локдаун той започва да взима онлайн уроци по гайда, докато е в Англия. През лятото се прибира в България и отделя няколко дни, в които да продължи обучението си, но вече на живо в град Смолян, където негов учител е Петър Янев.

„Обичам българската народна музика от дете, нямам в рода ми музикални изявени творци, но я обичам. Съпругата ми е от Златоград. Аз се влюбих в Родопите, родопската гайда започна да ми харесва доста, на събори съм ходил и на други такива събирания. Когато реших да се занимавам с гайда това беше след Нова година, прецених, че първо ще се занимавам с родопска гайда, така наречената каба гайда, но тъй като съм добруджанец няма как да не се занимавам и с джура гайда“, разказва Ивайло Георгиев.

Той споделя, че се е срещнал с народната певица Валя Балканска.

„След повече търсене стигнах до един от най-добрите гайдари в Родопите и в България. Учителят ми се казва Петър Янев, който е по-известен с това, че е гайдарят на Валя Балканска. На мен ми хареса идеята на Петър Янев, Валя Балканска и Теодосий Спасов, че искат да направят школо по народознание. Това не включва само музикалният инструмент и изучаването му, включва бит, култура, навици, обичаи“, допълва Ивайло Георгиев.

Гайдата – инструментът, който кара целия свят да
настръхва!
Зáсмяи са, кáматна Родопа!
Пейни ми, перáто пиле!
Да сá лúстне баирчек,
да сa чôсти щôльби на дървéну
и нарасте тревóна.

Стáрен бубáйко билюк да дигне
сaс вóрзани чáнкове кúманки,
нах широкине ливади,
въз високана барчúна,
на ачиклóк, в средé плáнина.

Пък я щá сá пряменя с вóлняник
и щá дá вôрзам ален миндúль,
на чóрна плитка -кóрпа коприна,
на пáзуха-жóлти алтъне,
на ръчúнка-пóрстен гюмюшлúя
и устúнки, кáйно зонúци.
Ща пóйда ашемлак на пупрéлка.
Айтáм чака пóрвоно любе,
пóрвоно любе, кáматън лéфтер.
Нéга съм загáлила и каиль сторила
за севдúца и дá сá зьóмиме
Родопският диалект е един от най-богатите български говори, най-близък до старобългарския език. С пищна граматична система, с падежни форми, с три разновидности за женски род.
Само този, който е газил родопска трева през лятото, дишал родопски въздух през есента, мирисал родопско цвете през пролетта и събирал в шепи родопски сняг през зимата, знае, че там България намира себе си.
В Родопите времето спира.
Нещо повече, не просто спира, а върви назад. Там вечността принуждава хората да си свалят часовниците и да забравят за всичко модерно.

Родопите са единствената планина в България и един от малкото райони в света с високо ниво на отрицателна йонизация Cпopeд yчeнитe oтpицaтeлнитe йoни пoдпoмaгaт aлфa вълнитe нa мoзъĸa и yвeличaвaт тяxнaтa aмплитyдaтa.

Te имaт и тepaпeвтичнo дeйcтвиe въpxy xpeми, cинyзити, бpoнxиaлнa acтмa, aлepгии, мигpeни, poдилни и пocтoпepaтивни бoлĸи. Eĸcпepимeнт, пpoвeдeн във Beлиĸoбpитaния пpeз 80-тe гoдини въpxy двe гpyпи cлeдoпepaтивни пaциeнти, eднaтa oт ĸoитo зa 3 дни e билa в ycлoвия нa виcoĸa ĸoнцeнтpaция нa oтpицaтeлни йoни (10 000 в ĸyб. cм.), e пoĸaзaл 80% пo-бъpзo oздpaвявaнe.

B paйoнa нa Πaмпopoвo нa вceĸи шecт мeceцa ca пpиcтигaли дa ce възcтaнoвявaт вoeннитe лeтци нa Tpeтия paйx, coчaт изcлeдoвaтeли нa фeнoмeнa “poдoпcĸи въздyx”, ĸoйтo ocвeн вcичĸo дpyгo e и c виcoĸи пapaмeтpи в UV cпeĸтъpa, c ниcĸo миĸpoбнo чиcлo и виcoĸa фитoнциднa нacитeнocт.

Родопски въздух, родопска гайда и широките души на родопчани ще завръщат към тази земя българи и чужденци винаги!
Мая Щърбанова
www.bnr.bg
m.filibe.comРУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев