Изложба на художника Матей Матеев в изложбена зала „2019“

Художникът Матей Матеев се завръща в галерийното пространство, където преди близо 40 години се случва първата му самостоятелна изява като живописец – залата на улица „Гладстон“ №32, с камерна изложба „Камък и вода”.

Той кани почитателите си да видят творбите му, рисувани напоследък. Част от тях са върху камък – предимно човешки длани като алегория на съзиданието и трудовото усилие. Други представят пловдивски панорами от неочаквана перспектива, изпълнени в плътен акварел. Изложбата ще продължи до 30 октомври.

Матей Матеев има какво да каже на публиката и в слово. На път е осмата му книга с размисли, афоризми, хайко, която той определя по-скоро като личен бележник, в който е записвал внезапно връхлетелите го житейски прозрения. Книжката с почти библейското заглавие „Хляб и сол“.

Матей Матеев е широко известен като пловдивски художник, но е роден в Кюстендил и то в къщата, върху която впоследствие е построена художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“. После пък ще свърже близо четвърт век от живота си с постоянната експозиция на друг емблематичен български творец Златю Бояджиев.

Това са знаци, които Матю, както го наричат в гилдията, разчита като съдбовни. След дипломирането си през 1975 г. в Националната художествена академия, в специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов, Матей Матеев рисува плакати, прави десетина изложба с карикатури, но в крайна сметка живописта го обсебва трайно.

Член е на СБХ, на дружествата на пловдивските и на бургаските художници. Автор е на повече от 40 самостоятелни изложби, организира 60 общински и частни пленери с чуждестранно участие. Като член на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ е основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ (2013 г.).

Носител е на Награда „Пловдив“ (2005), на „Сребърно Възраждане“, удостоен е с почетното звание „Следовник на Народните будители“, с наградата на името на Оскар Кокошка и с други престижни отличия. От 2016 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата.

www.plovdivtime.bg